Зорница Русинова: До 2021 г. ще бъдат закрити десет дома за хора с увреждания

ОFFNews 01 октомври 2019 в 17:26 2917 0

Снимка Мария Василева

На днешния Международен ден на възрастните хора, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Дом за стари хора „Надежда“ в район „Илинден“.

„Бих искала първо да ви изкажа благодарността на моето поколение и на моите деца към възрастните хора на България. Не само като политик, но и като дъщеря, като майка смятам, че всички ние дължим много на възрастните хора“, започна обръщението си зам. министър Русинова.

"Добрата новина е, че догодина се очаква повишаване на пенсиите с минимум 6%", продължи Русинова.

Увеличението е заложено в бюджета за държавно обществено осигуряване и предстои да бъде гласувано от депутатите.

„Амбицията ни е в следващите няколко години да модернизираме домовете за стари хора в България, за да можем да създадем много повече и по-добри услуги. Със средства от ОП "Региони в растеж" и от Европейския социален фонд ще бъдат реформирани тези услуги и ще се създаде модерна, нова, интегрирана услуга. В повечето случаи това са хора с увреждания, с трудности в обслужването. Необходимо е не само жилищните и битовите условия в тези домове да бъдат подобрени, но и да се създаде коренно различна грижа.

Освен затварянето на тези 10 дома, около 800 души ще имат възможност в създадените нови услуги да бъдат преместени и изведени. Условията, които поставяме на общините е новите услуги да бъдат в близост до болница и психиатрия, за да имат добра подкрепа от системата на здравеопазването“, подчерта зам.министър Русинова.

„Другата ни амбиция е сериозно да развием и услугите в домашна среда с т.нар. „Патронажна грижа за възрастни“ като идеята е в рамките до 2 часа на ден, отново през общински проекти, медицинско лице да посещава възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания. В София набирането на заявки ще започне в началото на ноември“, заяви Русинова.

Тя обяви още, че до 2021 г. ще бъдат създадени 100 нови услуги в подкрепа на над 2200 лица с увреждания.

Сред тях са 16 дневни центъра, 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства и интелектуални затруднения, 30 центъра за за резидентна грижа за хора с психични разстройства, 22 центъра за резидентна грижа за хора с интелектуални затруднения, 7 центъра за резидентна грижа за лица с деменция, 9 центъра за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват и 6 дневни центъра за лица с деменция.

До края на 2025 г. домовете за стари хора ще бъдат реформирани в съответствие със стандартите за резидентна грижа. В момента в страната има 82 такива дома, с капацитет над 5600 места, а около 1200 души чакат да бъдат настанени.

„Трябва да създадем условия за разкриване на нови домове, защото България е със застаряващо население. За момента се занимаваме с реформирането на домовете, за които отговаря държавата. Основната реформа, след влизането на новия Закон за социалните услуги от догодина, ще е по отношение на финансирането на услугите. Ние ще престанем да даваме средства за настанен човек в дом, а ще финансираме на база на дейностите, които се провеждат в тях. В момента около 260 млн. са средствата, предвидени за услуги като 50% от тях са за услуги за деца“, обяви зам.-министър Русинова.

Сградата, в която се помещава Дом за стари хора "Надежда", до неотдавна огласяна от безрадостната глъч на деца, лишени от родителски грижи, днес е коренно променена. Реновирана, просторна, светла и празнична, в нея живеят 92 души. Сред тях е и столетна дама на 100 г. и 8 месеца.

Приоритети на управителя на дома Десислава Велева и нейния екип са осигуряването на спокоен и достоен начин на живот. Възрастните хора разполагат, освен с ремонтирани и светли лични стаи, със зали за социални контакти, в които провеждат редица социално-културни дейности, както и трудотерапия – рисуват картини, изработват колиета и пр. С тях работят социални работници и психолози.

Според зам.министър Русинова, Дом за стари хора „Надежда“ е един от добрите примери за това как трябва да живеят възрастните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови