Живеем по-човешки. С факти и цифри

OFFNews 15 ноември 2021 в 09:00 3528 0

Ще живеем все по-човешки, заобиколени от интелигентни устройства за дома, които ще правят живота ни все по-лесен. Такава е прогнозата на г-н Доньо Иванов, управител на „Цертус Меркатус БГ“ - официален вносител на iRobot за България. Как високотехнологичните прахосмукачки-роботи и роботите-мопове изместват познатите ни уреди за чистене и дали българските домакинства са част от световната тенденция за все повече роботизирани домове. Защо технологичните иновации в почистването са по-ефективни от ръчното чистене на подовете, каква е заслугата на iRobot за това и какви нови технологии предстои да бъдат представени на българския пазар – в разговора на OFFNews за ролята и ползите от роботите в човешкото ежедневие.

Доньо Иванов работи в сферата на дистрибуцията на домакински уреди вече над 20 години, а от 2015 г. е управител на „Цертус Меркатус БГ“ – официален представител на компанията iRobot – световен лидер в производството на роботизирани почистващи уреди за дома.

Как се променя делът на роботизирани уреди за почистване на подовете в дома спрямо обикновените прахосмукачки и мопове у нас?

Пазарът на прахосмукачки в България се преструктурира. Делът на роботите и стиковете расте за сметка на обикновените прахосмукачки. Тенденцията е роботът да стане основната прахосмукачка в дома, а стикът да е спомагателният уред за почистване. Моите очаквания са, че не след дълго обикновените прахосмукачки ще останат в килера – забравени и неизползваеми.

При моповете потребителските нагласи се променят малко по-бавно и за момента ръчните инструменти си остават най-масови и предпочитани, но постепенно роботите настъпват и в тази сфера на почистването. Новите все по-интелигенти решения, като iRobot Braava®, добиват все по-голяма популярност в домакинствата у нас, а благодарение на комбинираните уреди роботизираното пълно почистване на пода вече не е непозната технология.

На какво според Вас се дължи разрастването на сегмента и с какво е свързано то?

Новите технологии в почистването доказват своята ефективност и потребителите започват да имат все по-голямо доверие в тях, а и идеята някой или нещо друго да върши досадната домашна работа е доста привлекателна за всеки един човек. Трябва да подчертая и факта, че iRobot и „Цертус Меркатус“, като техен представител за България, положихме сериозни усилия през годините, за да популяризираме категорията „почистващи роботи за дома“. Образно казано ние сме на терена, още когато никой не вярваше, че тези уреди могат да чистят подовете добре. Днес вече този въпрос не стои на дневен ред. Сега въпросът е какво още може да прави роботът, освен да почиства, и как може още да улесни живота ни.

Кои са най-търсените прахосмукачки-роботи на iRobot и защо?

Традиционно iRobot е позициониран във високия ценови сегмент, където са и най-иновативните технологии. Най-предпочитани са моделите от серията i – Roomba® i7 и i7+, които си партнират с роботизирания моп Braava jet m6. Roomba® i7 и i7+ имат редица предимства като навигацията с камера iAdapt 3.0 с интелигентно картографиране Imprint® и технология vSLAM. Благодарения на тях роботите лесно почистват големи площи, разпознават препятствия и сами избират най-добрата техника за почистване. Моделите Roomba® i7 и i7+ анализират над 230,400 точки в секунда, разпознават всяка стая, позволявайки да ги настроите да почистват стая по стая, и запаметяват до 10 жилищни плана. Модификацията Roomba® i7+ се почиства сама в самопочистваща се база Clean Base®. Tя изхвърля контейнера за боклук в противоалергенна торбичка AllergenLock, поместена базата.

Успоредно с високия клас прахосмукачки-роботи на iRobot се повишава и интересът към средния клас, които също имат много добри резултати в почистването, макар и без да притежават най-смарт функции. Такива са моделите Roomba i3 и i3+, които са на добра цена.

Хит на пазара напоследък станаха комбинираните роботи 2 в 1 – модел Roomba® Combo 113. Тези комбинирани роботи съчетават функциите на прахосмукачка и моп за забърсване на цената на един не много скъп робот. Поради това се търсят изключително много.

С какво уредите на iRobot са по-различни от конкурентните такива?

Предимствата на iRobot са основно надеждност и иновативност. Марката буди доверие в клиентите, което е основано на традициите на iRobot в разработването на високотехнологични продукти. Потребителите по цял свят са се убедили в това и нямат съмнение в резултатите, които биха постигнали и постигат с iRobot по отношение на ежедневната чистота на подовете в домовете им. Също така iRobot притежава много патенти, които помагат марката да се отличи от конкурентите на пазара. Не една технологични иновации са патентовани от iRobot. Такива са двата насрещно въртящи се екстрактора, технология vSLAM® и т.н.

По отношение на иновациите предстои ли скоро представянето на нов модел на iRobot?

Най-новият продукт на iRobot, който вече е на американския и европейските пазари, е моделът прахосмукачка-робот Roomba® j7 и j7+. В него са заложени последните иновации в почистването от iRobot, а именно още по-интелигентната и интерактивна навигация. Благодарение на новото разположение на камерата, с която работи Roomba® j7, роботът се ориентира в жилището изключително добре. Камерата е позиционирана в предната част на робота, а не върху горния капак, както е при всички останали роботи.

Също така камерата е подпомогната и с осветление както при фаровете на автомобилите. Роботът разпознава от разстояние малки препятствия и ги заобикаля – например краката на масата и столовете, разпилени кабели, бели, направени от домашните любимци и други предмети, които случайно са попаднали на пътя ѝ. Така се предотвратяват различни инциденти при евентуален сблъсък с тях. През мобилното приложение iRobot Home роботът докладва за наличието на препятствия по пода, а вие решавате как да бъдат третирани при следващото почистване – дали да бъдат запаметени като предмети, които трябва да бъдат заобикаляни по време на почистващите цикли или това е случайно попаднало препятствие, което не трябва да се има предвид при последващите почиствания.

Каква е Вашата прогноза за бъдещето на почистващите роботи за дома? Ще живеем ли все по-човешки?

Домакинските роботи отдавна са част от нашето ежедневие и тяхната роля неизбежно ще продължава да расте. Както пералнята и миялната машини вече са в категорията „уреди от първа необходимост“ за едно домакинство, така и роботизираните прахосмукачки и подочистачки в най-скоро време ще се присъединят към тази категория. Смея да кажа, че сме „обречени“ да живеем все по-човешки и iRobot има основна „вина“ за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки