Жената до Боян Петров: Реших върхът да не се изкачва, от лагер 3 нагоре няма да го намерим жив

OFFNews 13 май 2018 в 12:08 19269 4

Радослава Ненова - жената до изчезналия български алпинист Боян Петров - обяви, че е взела решение спасителите да не изкачват връх Шиша Пангма. Петров изчезна на 3 май при опит да го изкачи.

Тече спасителна операция, в която участват двама китайски алпинисти и двама шерпи. Вчера те достигнаха най-високия лагер 3 и им предстоеше опит да изкачат върха.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив - пише Радослава. -  Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.

Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

4

Кинджо

14.05 2018 в 06:03

До Хуан, ходя често в планината , и мнението ми съвпада с твоето, планинарството е нещо лично - предизвикателство към самия себе си, персонално преживяване и т.н. В този смисъл не разбирам защо изкачванията на Боян Петров ни се представят като национален подвиг, а спасяването му като народна кауза .... това е просто човек надценил силите си , който се е загубил в планината ( разликата между Хималаите и Странджа е просто в мащаба )

6109

3

Azarael

13.05 2018 в 17:49

До кога ще се манипулира общественото мнение с
необмислените и прибързани постъпки на един
алпинист, та бил той и . . .Боян Петров !?
Ако аз, ти /Иван/ или той /Гошо от простолюдието/ един ден
бихме се изгубили в планината и нашите близки също биха
тръгнали да търсят помощ от държавата, дали
министър-председателя щеше да ОРГАНИЗИРА и ЗАПЛАТИ
от бюджета на Горанов издирването ви със свръхмодерни
хеликоптери и скъпоструваща наземна жива
сила и техника !?
Ха, кажете ми заблудени заплеси такива . . .

12362

2

Хуан

13.05 2018 в 17:15

До Кинджо

Алпинизмът и планинарството са за теб самия. Не се състезаваш с никой освен със себе си, няма публика, няма награден фонд, няма медали. Това е и част от неговата красота и чистота. Просто се разходи сам в планината или се запиши за някой организиран преход (по-добре) и ще го усетиш и ще разбереш хора като Боян.

8753

1

Кинджо

13.05 2018 в 14:17

Добре да , ама ако тези шерпи го качват този връх винаги когато някой се загуби, започвам да се питам точно колко невероятно постижение да стигнеш върха .... все повече ми прилича на туризъм това начинание и все по-малко на подвиг :(

 
X

Подкастът на OFFNews