Желяз Андреев: Собствениците на фирмата са с нищожни присъди. Може би става въпрос за измиване на ръцете

OFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 09:25 6352 1

"Напълно възможно е да става въпрос за измиване на ръце." Това заяви Желяз Андреев, чието екстрадиране се иска от САЩ заради обвинение в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. 29-годишният добричлия е попаднал в списъка с 11 обвиняеми заради работата си в кол център в България, през който са продавани части за самолети за сирийските авиолинии. Той бил служител на най-ниското ниво в отдел "Продажби" и, по думите му, никога не е подписвал документ, нито е сключвал какъвто и да е договор с клиент. Но САЩ свързват дейността му с тероризма.

На мисълта, че някой си измива ръцете с него, го навел фактът, че основните обвиняеми са получили много малки присъди.

"През октомври 2017 г. видяхме в сайта (бел. ред. на Министерството на правосъдието на САЩ), че двамата собственици (на кол центъра) и тяхната сестра са се признали за виновни и са получили нищожни присъди спрямо първоначално обявените. Напълно възможно е да става въпрос за измиване на ръце, за договорка, сделка с прокуратурата в Щатите. Не мога да си обясня как така с първоначално предвидени толкова тежки присъди се стига до момента, в който те излежават две години", каза Андреев пред Нова тв.

Той разказа и за работата си в кол центъра.

"Започнах работа във фирмата през месец май 2013 година като служител в отдел "Продажби" на най-ниско ниво. Трябваше ежедневно да се свързвам с клиенти от целия свят. Първоначално - с компании, които ми бяха дадени и имаха готово портфолио, на които трябваше да презентирам услугите на нашата компания и съответно да ги питам дали имат нужда от части за авиацията.

Никой не ни е предупредил, че има забрана или ембарго към дадена държава и ние трябва да внимаваме за това.

Комуникацията с клиентите беше ежедневна, чрез телефон и с имейли, размяна на документи, които бяха изготвени от моя страна  и одобрявани от моите директни супервайзъри. Не съм подписвал документ, не съм сключвал договор, не съм виждал дори някои от клиентите.

Работих във фирмата почти три години."

Преди година обаче бивш колега от фирмата, регистрирана в София със седалище в Маями, се свързва с Желяз и му казва, че е прочел в български новинарски сайт, че срещу бившите собственици на компанията и срещу Андреев, заедно с още четирима българи, са повдигнати обвинения от американското правителство за нарушаване на ембаргото на САЩ срещу Сирия.

"Документите станаха общодостъпни, успяхме да прочетем обвинителния акт. Не е приятно да видите името си в сайта на Министерството на правосъдието на САЩ. Веднага потърсихме консултации с юристи, свързахме се с различни институции в България - с Външно министерство, с омбудсмана, с президентството. Молбите ни получиха входящ номер, впоследствие получихме отговор от две от тези институции - МВнР и Президентството, че за момента няма искане към български гражданин, така че те не могат да ни помогнат."

След това всичко се затихва и Желяз и близките му се успокояват.

"Говорихме с адвокатите, те даже останаха учудени как така обвинителният акт е от октомври 2016, а ние разбираме за проблемите през февруари 2017 г. - в рамките на тези 5 месеца никой не ни е потърсил. Адвокатите казаха, че колкото повече време минава, толкова повече трябва да се успокояваме, тъй като очевидно ние сме просто служители в тази фирма. Ние нямаме ръководна дейност, още по-малко аз. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго."

В събота обаче той беше задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями. Последва протест и той беше освободен. В ареста обаче достъпът на неговите адвокати до него бил ограничен.

"Задържаха ме в събота. Вечерта видях своя адвокат. Следващите 48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен с обяснение - почивните дни."

В отговор на журналистически въпрос дали ще поиска среща с американския посланик у нас, той отговори, че ще го обсъди с близките и адвокатите си и ако счетат, че това би помогнало, ще го направи.

Тази вечер в София и Добрич ще има протести в защита на Желяз Андреев. По повод подкрепата на хората той заяви:

"Разплаках се, когато моят адвокат ми каза за какъв широк обществен отзвук става въпрос. Безкрайно много благодаря на всеки човек, който разбира в каква ситуация се намирам, и изразява своята подкрепа."

Протестите, които предстоят, не са само за мен, а за спирането на порочната практика български граждани да бъдат подвеждани под отговорност за неща, които не са били в техните правомощия, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови