Земеделци, а не престъпници, търгували с милионите фалшиво евро

OFFNews 02 ноември 2016 в 08:07 13298 3

Тримата задържани за рекордните 12 милиона фалшиви евро в язовир "Мечка" край Първомай са земеделски производители,  обясни в „Здравей, България” окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

„До момента има трима задържани. За един от тях наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Вторият, който ни отведе до мястото, е с парична гаранция. Третият е задържан към момента за 24 часа”, каза Попов.

Той обясни, че единият в момента е реабилитиран, а другите двама не са осъждани. Не били хора от престъпния свят.

Фалшивите банкноти са изработени в печатница в Първомай, разбита преди години от служителите на БОП и Окръжната прокуратура в Пловдив. Самите мъже не отричат това.

Съответствието между истинските и фалшивите банкноти е 97%, което означава, че те са много качествено изработени.

„В четвъртък при мен дойдоха служители от ДАНС, които съобщиха, че имат информация от техни източни, че се очаква в околностите на Първомай да бъде извършена сделка с фалшиви евро. След осуетяването на сделката три от лицата се укриха – един купувач и двама от тези, които смятаха да продадат част от банкнотите”, обясни още Румен Попов.

След задържането на едно от лицата, които са предлагали парите, той е завел органите на полицията до язовира.

„Планирано е парите да бъдат укрити някъде в тази местност, защото са се движели само по черни пътища, предварително са сложили парите в найлонови чували. Част от тях бяха с допълнителни тежести – камъни и други предмети. Така че говорим за предварителен план”, поясни Попов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?