Зелени закони против част от новия ПУП на Борисовата градина

OFFNews 02 февруари 2022 в 16:11 1263 0

Проектът за ПУП на Борисовата градина допуска ново строителство, запазване на частните обекти в парка, значително сечи, унищожаване на части от лесопарковата част, паркинги, които не само ще навредят на парка, но биха затруднили и трафика в съседство.

Основните проблеми на новия план бяха представени на онлайн събитие с участието на общинския съветник Марта Георгиева, ландшафтния архитект Бояна Василева и председателката на "Зелени закони" Вера Стаевска, съобщиха от организацията.  

"Зелени закони" публикува примерно становище, което всеки гражданин, който не е съгласен с част от предложения нов план може да изпрати до местната администрация. Всеки може да използва текста изцяло, като напише името си, или да съкрати, промени или допълни примерното становище, като включи и свои препоръки или махне онези части, които не подкрепя.

Кратък текст на становището тук

Примерното становище е разработено в партньорство между общински съветници и активни граждани, за да не позволи планът да се приеме след едно-единствено формално онлайн представяне на 13 януари. "В становището открояваме основните проблеми, които виждаме в поредния проект за ПУП на парк "Борисовата градина", който отново - 7 години след възлагането му от Столична община - не изпълнява изискванията, заложени в заданието за плана, пишат от Зелени закони. 

Основни автори на предложените коментари са Марта Георгиева (общински съветник на "Демократична България"), Борислав Каранов (гражданин) и Бояна Василева (ландшафтен архитект, експерт на "Зелени закони"). Веднъж вече планът бе върнат за преработка през 2019 г. със съвместни усилия и масови граждански становища, но сегашният проект утвърждава дългогодишните промени - частна и неизвестна собственост, отваряне и легализиране на автомобилен транспорт в парка, планиране на сеч и липса на мерки и предвиждания за опазването и интегрирането на биоразнообразието в парка, твърдят от Зелени закони. 

Те ще изпратят и свое становище до 4 февруари, когато е крайният срок за това.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!