Здравното министерство разпореди проверка по случая с бежанеца бездомник

Симона Костадинова 25 август 2015 в 14:00 4176 4

От здравното министерство разпоредиха проверка по случая с бежанеца от Либия Камал, който прекара пет дни в безпомощно състояние на столичната улица "Цар Иван Асен II" и от Спешна помощ отказваха да го прегледат.

Проверката е разпоредена на "Център за спешна медицинска помощ - София".

Прави впечатление, че според написаното "по информация от медиите става дума за либийски бежанец, който вече е настанен в бежански лагер". Това обаче не отговаря на истината. От петък насам Камал е в неизвестност.

От здравното министерство ни увериха, че ще направят каквото е в правомощията им, за да бъде намерен бежанецът.

Припомняме, че след публикация на OFFNews по случая, късно през нощта на 20 август група от около 10 души, сред които и представители на неправителствени организации, след безбройни обаждания на телефон 112, успя да повика линейка, която да прегледа човека.

Мъжът е във видимо лошо здравословно състояние, но от ВМА, където бил откаран с линейката, го определили за "хирургически здрав" и обяснили, че няма проблеми със сърцето и отказали да го приемат. Лекарите казали още, че няма здравна осигуровка и лични документи и това е пречка за приемането му в лечебното заведение. Според очевидци Камал трудно може да се движи сам и има операция на крака.

В крайна сметка след намесата на полицията Камал бил настанен за няколко часа в бежанския лагер във "Военна рампа".

През цялото време Камал е бил спокоен, когато е разбрал, че го водят в бежански център, не е реагирал. Благодарил е многократно за оказаната помощ.

Там хората го оставили, като целта била да има подслон, докато дойдат от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), които да установят какъв е статутът на човека. Камал обаче вече не бил в лагера, когато от ДАБ се поинтересували от него. Охранителите от "Военна рампа" твърдят, че мъжът е "напуснал доброволно". Хората, които са го закарали в лагера обаче, са категорични, че той не би могъл да си тръгне сам, защото е трудноподвижен.

Оттогава Камал е в неизвестност. Опитите на загрижени хора да го намерят са се провалили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови