Безхаберието на институциите изпрати Камал отново на улицата

Симона Костадинова 21 август 2015 в 17:00 8117 8

Бежанецът Камал, който прекара пет дни в безпомощно състояние на столичната улица "Цар Иван Асен II" и Спешна помощ отказваше да го прегледа, отново е без покрив над главата. 

Снощи, след като OFFNews публикува информация за мъжа, който се намира в тежко състояние, полиция и линейка все пак се отзоваха на място. Там бяха и загрижени граждани и представители на НПО-та, които искали да помогнат и да осигурят преглед и подслон на Камал.

Той успял да обясни на събралите се хора, че преди около 6 седмици е претърпял операция. След общи усилия Камал, който е с кървави екземи по краката и е трудноподвижен, бил откаран във Военна болница, откъдето обаче го определили за "хирургически здрав" и отказали да го приемат. По данни на очевидци обаче мъжът трудно може да се движи сам.

След посещението в болницата линейката го откарала в бежанския лагер в кв. "Военна рампа", откъдето, от своя страна, заявили, че нямат право да го приемат, защото е либиец, а "лагерът приемал само сирийци и иракчани". След намесата на полицията обаче охраната пуснала Камал да пренощува на на пейка в лагера. Хората, които приели присърце случващото се с Камал, били убедени, че той по-късно ще бъде поет от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Бежанецът благодарил многократно на хората, които му помогнали и заспал.

Когато служителите на Агенцията по бежанците се поинтересували от Камал на следващата сутрин, се оказало, че той вече не е в лагера. Охранителите от "Военна рампа" твърдят, че мъжът е "напуснал доброволно". Хората, които са го закарали в лагера обаче, са категорични, че той не би могъл да си тръгне сам, тъй като е трудноподвижен. Те са на мнение, че всъщност охранителите са го изгонили. 

В момента групи от загрижени граждани се организират, за да започнат сами да издирват Камал в района на бежанския център и да се погрижат за него и здравословното му състояние.

От OFFNews потърсихме за коментар началника на отдел „Производство за международна закрила" на лагера във "Военна рампа", но не успяхме да се свържем с него. Разговаряхме с Държавната агенция за бежанците. От тях получихме обяснение, което беше сходно с тези на Спешна помощ и здравното министерство - "това не наша грижа".

Тук обаче не става дума само и единствено за дейността и отговорностите на която и да е от институциите, които са имали досег със случая, а показва липса на човешко отношение спрямо бежанеца, който е в лошо здравословно състояние и без покрив над главата.

На въпроса как биха коментирали създалата се ситуация с Камал от пресцентъра на ДАБ ни отговориха, че не са сигурни дали той е бежанец:

"Вие също не бихте могли да сте сигурни, че той е бежанец. Възможно е да е такъв, на който му е отказан статут. Ние сме имали доброто желание да установим какъв е неговия статут, но той така и не е останал. Сутринта е напуснал лагера. Ние носим отговорност за хората, които са подали молба за закрила и са в нашите центрове. Не всеки човек, който е с различна кожа и ходи по София, може да се квалифицира като бежанец. Съгласна съм, че институциите трябва да си взаимодействат, за да не се получават такива неща. Но в крайна сметка аз ви казвам какви са прерогативите на ДАБ".

Според Агенцията Камал е бил подслонен снощи, защото "е валяло дъжд и от патрулката са помолили да бъде приютен до тази сутрин, за да установят самоличността му". Мъжът обаче напуснал и затова от ДАБ не могат да са сигурни кой е този човек - "дали е бежанец, дали има статут, дали има отказ, дали е влязъл нелегално". 

"А докато Камал отново се оказал на улицата, днес служители от социалното министерство се появили на ул. "Иван Асен ІІ", за да се поинтересуват от случая. Там обаче вече няма никого", разказват хората, които от няколко дни се опитват да помогнат на бежанеца. 

Така заради институционалното безхаберие Камал отново е на улицата, а хората, които поне за малко са повярвали, че понякога институциите у нас проявяват човечност, признават, че се чувстват обезверени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови