ЗБУТ - четири букви, които отключват много кариерни възможности

OFFNews 29 април 2024 в 13:19 4749 0

Снимка

Стажантските програми могат да дадат силен начален тласък на кариерата на всеки студент. В големите компании възможностите за практика по специалността стават все повече. Само в Лидл България тази година предложенията за стажове са десет в различни отдели на компанията и с различна насоченост.

Една от най-интересните и динамични възможности за стаж е в отдел „Здравословни и безопасни условия на труд“ или накратко ЗБУТ.

Какви възможности дава опитът точно от този отдел, кой може да кандидатства и как една професия може да обединява хора с различно образование, разберете от разговора с ментора на програмата и с лидера на екип „Здравословни и безопасни условия на труд“ Любослава и Николай.

Защо самите вие избрахте тази професия?

Любослава: Преди да започна да се занимавам със здравословни и безопасни условия на труд пътят ми премина през финансовия сектор. Завърших магистратура финанси в УНСС и 15 години работих по специалността. Обичах и харесвах работата си, но това не бе моята детска мечта, ако не бях изпуснала изпита по химия със сигурност щях да бъда лекар.

Желанието ми за медицина обаче не ме напускаше и това ме накара да запиша кинезитерапия в НСА, водена от идеята да се самообразовам и да достигна свои лични цели. Пред мен се откри възможността за работа по здраве и безопасност в международна фирма занимаваща се със спедиция и логистика, където натрупах първите си знания в дълбочина по материята чрез имплементиране на стандарта по здраве и безопасност.

Работата в Lidl е предизвикателството ми от две години съчетаващо, интензивност, динамика и разновидност. Тук може да видиш всичките лица на ЗБУТ. Всеки ден има нещо ново което да научиш. В Lidl комплексно се съчетават различни трудови дейности, професионални групи и рискове, и всичко това прави дъгата на ЗБУТ многоцветна.

Николай: Аз също не съм завършил специалност ЗБУТ, а инженер автоматика. Фокусът ми към здравословните и безопасни условия на труд се формира по изпълнение на проект на строителна площадка. Всекидневно виждах колко важно е да се спазват стриктно условията за безопасни условия на труд. С времето грижата за здравето и безопасността на хората взе превес и от две години съм лидер на екипа в Лидл България. Харесвам работата си, защото законът ни дава дисциплиниращата рамка, в която да разгърнем грижата си за служителите на компанията от всички звена - администрация, логистика, магазини, строителство на нови обекти.

А защо си търсите стажант?

Николай: Ще се радваме да получим нов поглед върху процесите във всички звена на компанията. В края на своя стаж студентът ще ни е помогнал да надградим съществуващата рамка за работа и почивка в различните отдели.

Въвеждането на Физиологичен режим на труд и почивка е едно от основните средства за физиологичното оптимизиране на труда. То е свързано с редица икономически и здравно-социални резултати.

От една страна чрез него се постига осигуряване на висока и трайна работоспособност, повишаване на продуктивността, качеството и ефективността на труда, от друга – запазване работоспособността и здравето на работещите.

Как ще премине един работен ден на стажант във вашия отдел?

Любослава: Първо ще се запознае с мен и колегите в отдела :) После предстои въвеждащо двуседмично обучение с одобрените стажанти по другите проекти в компанията.
В различните етапи на работа по проекта стажантът ще се запознае с оперативната работа на отделните звена с помощта на целия екип на ЗБУТ.

Ще търсят решения, насочени към оптималното протичане на трудовите процеси, (нормирането на труда, подобряването на факторите на работната среда, ергономични решения, режима на труд и почивка) и състоянието на работоспособността на работещите във фирмата.

Планирано е извършване на телеметрични замервания в работната среда и състоянието на умора на колегите в продажби и логистика. Резултатите ще бъдат анализирани със съдействието на партньори от СТМ.

На финала на двумесечния стаж ще сме направили изводи и предписания за подобряване на условията на труд и почивка на колегите в различните отдели.

Николай: Нашият стажант ще придобие опит в специфичната дейност за осигуряване условията на труд, който би послужил занапред в ритейл организации. Обхватът на дружеството е комплексен – администрация, логистика, филиален магазин, експанзия в динамична и интересна среда.

Като традиционна или модерна професия бихте определили тази на специалиста по безопасни и здравословни условия на труд?

Николай: Отдел с традиция към опазване здравето на служителите. Спазвайки разписаните инструкции, давайки подбрани примери за постигане на крайна цел намаляване тежестта на злополуките.

Бих я определил като “традиционна”, защото в нея няма “високи технологии”. Ние следим и измерваме показателите на хората, анализираме резултатите и внедряваме програми, с които да подобрим качеството им на живот по време на работа и едновременно с това - бизнес резултатите им.

Но всъщност в последните години грижата за баланса между работа и личен живот, между работа и здраве се превърна в приоритет и в този смисъл ЗБУТ е модерна специалност. Ако хората не са здрави, бизнесът няма как да е устойчив. Вярваме, че безопасността е бизнес параметър и култура, а не само законово задължение. Такава е културата в нашата компания и ние си поставяме стратегически цели и се стараем да следваме.

Каква специалност е добре да учи потенциалният кандидат?

Любослава: Както стана ясно и от разказа за нашия собствен опит, не е необходимо обучението да е конкретно с профил ЗБУТ, за да кандидатстваш за стаж,

Разбира се, радваме се много на кандидатурите, които получаваме от университетите, в които има тази специалност: техническите университети във Варна, Габрово, София. Магистрите от УНСС, НСА, Медицински университет също могат да подадат своите кандидатури. Ние сме отворени за всички, които са ориентирани към някоя от следните дейности: анализ и обработка на документи, стремеж към оптимизиране на процеси (нагласа тип “това може и по-добре да се направи), грижа за здравето на хората, вродено любопитство и желание за развитие в нови посоки.

Какъв е екипът, в който два месеца стажантът ще се обучава?

Николай: отдел ЗБУТ се състои от 5 души, които са в София и Кабиле
Екипът е с различни ангажименти, зависещи от моментното състояние, интензитет на работа и целеполагане. Работи се на терен – филиални магазини, складови бази и офис. Задължителен елемент са ежедневните оперативни срещи на отдела.

Любослава: Това, което ценя в нашия екип е отговорността на всеки един от нас, откритата комуникация, доверието, което успяхме да изградим по между си, и най вече това, че винаги може да разчиташ на приятелски подадена ръка. Уменията на всеки от нас допълват тези на останалите и всички ние заедно имаме една цел - да работят нашите колеги в здравословни и безопасни условия. Всеки допринася със своите способности и лични качества. Това очакваме и от стажанта - да добави себе си.

Как става кандидатстването по тази стажантска програма на Лидл България?

Кандидатстването вече стартира, като документи могат да се подават до 15-ти май в сайта на компанията.

Условията са повече от примамливли:

● 1300 лева брутна сума на месец.
● 200 лв. ваучери за храна месечно.
● 5 дни неплатен отпуск+1, ако стажантът е рожденик в месеците на стажа
● Подкрепяща среда и ментор

И възможността да почерпиш опит от Николай, Любослава и всички сърцати служители на Лидл България, приели като своя каузата за развитие на следващото поколение в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews