Затварянето на сръбската граница няма да промени ситуацията у нас

OFFNews 09 март 2016 в 09:26 3029 1

Това че Сърбия затвори границите си бежанците, не променя ситуацията у нас. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

По думите ѝ, европейското решение за спиране на нелегалното влизане e силен сигнал към бежанците. Тя увери, че се взимат всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на имигранти.

„След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти”, отбеляза министър Бъчварова. По думите ѝ, натискът откъм Гърция е голям, но Европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат. „Към момента реалистичната цел е да бъде намален бежанският поток”, заяви вътрешният министър.

Тя представи данни на МВР, според които около 95% от миграционния поток е организиран. „Страната ни е поставила своите условия, няма причина да смятаме, че ще останем извън общото най-изгодно европейско решение”, категорична бе Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови