Сърбия затвори границата си за бежанци

OFFNews 09 март 2016 в 08:30 4193 2

Сърбия затвори границите си с Македония и България за бежанци. Белград взе решение да последва примера на Словения, които вчера въведоха нов режим за преминаване на границата им.

Новината бе съобщена от сръбското МВР, като уточняват след като Словения е започнала да прилага нов режим за допускането на бежанци в шенгенската зона, в който се изключва приемането на лица без валидни визи и паспорти, Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония.

Австрия, Хърватия, Сърбия, Македония и Словения вече въведоха на 21 февруари забрана за достъпа на мигранти от Афганистан.

Австрия, България, Словения и Хърватия, Албания, Босна, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора пък подписаха съвместна декларация, в която обявиха, че правото на убежище не включва избор на "предпочитана страна" и се договориха да връщат мигранти, които не се нуждаят от международна закрила.

Малко след това Австрия ограничи до 580 души на ден потока от мигранти. Виена обвини Гърция за това, че не прави достатъчно, за да намали бежанския поток, което изостри отношенията между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!