Започва строителството на Северната скоростна тангента

OFFNews 13 февруари 2015 в 16:24 5671 6

През следващата седмица започва строителството на първия участък от Северната скоростна тангента в София.

Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Северната тангента ще свърже отклонението на пътя Калотина – София (който ще бъде „повишен“ в магистрала) с околовръстното шосе на столицата при бул. "Ботевградско шосе".

Тя е с дължина 16.5 км. Преминава през земи в столичните квартали "Враждебна", "Требич", "Бенковски", "Илиянци", "Орландовци" и "Малашевци".

Проектът беше замразен повече от година заради споровете около отчуждените имоти. Те бяха оценени при управлението на Пламен Орешарски и масово оценките бяха за смешните 50 стотинки на квадратен метър.

В края на януари изтече крайния срок за сключването на доброволни споразумения между собствениците на имотите, през които трябва да мине пътният участък, и Агенцията “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Подадени са 193 заявления за споразумения. С промени в Закона за държавната собственост ГЕРБ върна разпоредбата, която позволява да започне строителството на важни инфраструктурни проекти, докато текат обжалвания на оценки за отчуждаване.

Промените в закона бяха приети бързо още в началото на работата на 43-то Нардоно събрание именно заради строителството на Северната скоростна тангента.

Магистралата се финансира с европейски средства, проектът е един от най-рисковите заради краткия срок за приключването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!