Започна подаването на заявления за прием в гимназиите

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2018 в 11:10 4121 0

Започна подаването на заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии с прием след VII клас.

От днес до 26 юни включително документите ще се приемат или на хартия - в така наречените училища-гнезда, или онлайн чрез портала на Министерството на образованието и науката https://priem.mon.bg.

Бланката за кандидатстване в софийските училища може да се изтегли от сайта на Регионалното управление на образованието в София или да се вземе от училището-гнездо и да се попълни на място. Същото важи и за кандидатстването в останалите градове - заявленията могат да се изтеглят от сайта на съответното РУО.

Миналата година 33% от седмокласниците предпочетоха електронния вариант.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично.

Родителите/учениците трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне 20, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в съответното Регионално управление на образованието.

Ако ученикът предпочита професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон „прикачване на медицинско (PDF). Оригиналът се представя при записването. За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутонът „Потвърди“. След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е необходимо копие на свидетелството за завършено основно образование, но ако ученикът желае паралелка от професионална гимназия, трябва да предостави оригинал и копие от медицинското свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !