Започна Европейската гражданска инициатива за опазване на пчелите и земеделието

Стартира масивна паневропейска кампания за опазване на пчелите и природата, транформация на земеделието и забрана на пестициди

OFFNews 25 ноември 2019 в 11:52 1434 1

Снимка АА

Днес стартира Европейската гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата.

Ако инициативата успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейският парламент трябва да превърнат исканията й в нормативни актове. 90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.

Една четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават. Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправедливи цени, липса на подкрепа от правителствата и големите корпорации. На територията на ЕС 4 милиона малки земеделски стопанства са изчезнали за периода 2004-2016 г. 

Европейската гражданска инициатива призовава ЕК да внесе законодателни предложения за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. и премахването им с 80% до 2030 г., както и за възстановяване на биоразнообразието, и подкрепа на фермерите. 

Според Вероника Фич от Института за околна среда на Мюнхен "ние пренасяме битката срещу синтетичните пестициди на европейско ниво, обединявайки гласа са на хора от цяла Европа, които настояват за нова земеделска политика". 

Гражданската инициатива призовава за масова гражданска подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!