Заплашват ученици, отказали се от проекта УСПЕХ

Александра Маркарян 07 февруари 2012 в 19:56 8746 6

USPEH
USPEH
Със санкции са заплашени ученици, отказали се от участие в групите за извънкласни и извънучилищни дейности, финансирани по проекта УСПЕХ. Това става ясно от пост, публикуван във Фейсбук страница на 107 Основно училище в София (филиал на Националната природоматематическа гимназия), създадена специално за обсъждане на въпроси, свързани с проекта. Потребителят Az Vulev пише:
Всеки момент ще излезе правилник на групите, в който се предвижда санкция за отказали се ученици, с която да се покрият нанесените щети на цялостната организация на дейностите.
Под текста е подписан Ю. Ковачев. Той пише още, уточнявайки, че не говори от името на училището, а изказва лично мнение:
Считам за несериозно и некоректно да се подаде заявление за участие в група и на първото занятие детето да се откаже от една организация, с която повече от месец се занимава голям екип в училището. Държа да ви запозная с факта, че на базата на подадените заявления се отпускат средства по програма на ЕС, с която децата се обучават безплатно, получавайки необходими материали и др., които иначе училището не може да си позволи да осигури. В тази връзка, следва ние да заменим детето с друго, за да не загубим това финансиране.
От пост на Vulev във форума на проекта УСПЕХ на Министерството на образованието, младежта и науката става ясно, че въпросният правилник е изработен от самото училище, а не е "спуснат" централно. Ето какво още пише Vulev:
В нашето училище сме разработили правилник за дейността на групите, който се обсъжда. Допустимо ли е при отписване или отпадане на ученик да се изисква от родителите възстановяване на изразходваните средства от ученика? В крайна сметка сме заложили средства, създали сме бюджет и т.н., а се появяват несериозни родители и ученици, на които "не им се стои толкова докъсно".
Училищата нямат правомощия по закон да налагат финансови санкции на никого, камо ли на деца. От Министерството на образованието, младежта и науката бяха категорични в коментар за OFFNews.bg, че ще направят проверка и, ако съществува подобна практика, тя ще бъде прекратена. Още за позицията на МОМН вижте тук. По УСПЕХ се финансират допълнителни извънкласни и извънучилищни дейности, които дори в рамките на учебния план са свободноизбираеми, а не задължителни или задължително избираеми. УСПЕХ се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В инструкцията на образователния министър проф. Сергей Игнатов за изпълнение на дейностите по проекта УСПЕХ не са разписани "санкции" за учениците, а за училището. При 25% отсъствия по неуважителни причини на ученик направените разходи за този ученик не се възстановяват, пише в чл. 20, ал. 7 от инструкцията. Дали едно отсъствие е било по уважителни причини явно ще зависи от това дали ученикът е занесъл извинителна бележка или не. Въпреки че в случая става въпрос за извънкласни и извънучилищни дейности, а не за задължителна или задължително избираема подготовка, от отсъствалите ученици ще се очаква да носят именно бележки, издадени от медицински орган (чл. 7, ал. 7). От инструкцията не става ясно какво ще се случи, ако учениците не занесат такива - няма как неизвинени отсъствия да бъдат написани в дневника например за пропуснати часове в клуб по археология.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови