Заплашват ученици, отказали се от проекта УСПЕХ

Последна промяна на 07 февруари 2012 в 19:56 7838 6

USPEH
USPEH
Със санкции са заплашени ученици, отказали се от участие в групите за извънкласни и извънучилищни дейности, финансирани по проекта УСПЕХ. Това става ясно от пост, публикуван във Фейсбук страница на 107 Основно училище в София (филиал на Националната природоматематическа гимназия), създадена специално за обсъждане на въпроси, свързани с проекта. Потребителят Az Vulev пише:
Всеки момент ще излезе правилник на групите, в който се предвижда санкция за отказали се ученици, с която да се покрият нанесените щети на цялостната организация на дейностите.
Под текста е подписан Ю. Ковачев. Той пише още, уточнявайки, че не говори от името на училището, а изказва лично мнение:
Считам за несериозно и некоректно да се подаде заявление за участие в група и на първото занятие детето да се откаже от една организация, с която повече от месец се занимава голям екип в училището. Държа да ви запозная с факта, че на базата на подадените заявления се отпускат средства по програма на ЕС, с която децата се обучават безплатно, получавайки необходими материали и др., които иначе училището не може да си позволи да осигури. В тази връзка, следва ние да заменим детето с друго, за да не загубим това финансиране.
От пост на Vulev във форума на проекта УСПЕХ на Министерството на образованието, младежта и науката става ясно, че въпросният правилник е изработен от самото училище, а не е "спуснат" централно. Ето какво още пише Vulev:
В нашето училище сме разработили правилник за дейността на групите, който се обсъжда. Допустимо ли е при отписване или отпадане на ученик да се изисква от родителите възстановяване на изразходваните средства от ученика? В крайна сметка сме заложили средства, създали сме бюджет и т.н., а се появяват несериозни родители и ученици, на които "не им се стои толкова докъсно".
Училищата нямат правомощия по закон да налагат финансови санкции на никого, камо ли на деца. От Министерството на образованието, младежта и науката бяха категорични в коментар за OFFNews.bg, че ще направят проверка и, ако съществува подобна практика, тя ще бъде прекратена. Още за позицията на МОМН вижте тук. По УСПЕХ се финансират допълнителни извънкласни и извънучилищни дейности, които дори в рамките на учебния план са свободноизбираеми, а не задължителни или задължително избираеми. УСПЕХ се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В инструкцията на образователния министър проф. Сергей Игнатов за изпълнение на дейностите по проекта УСПЕХ не са разписани "санкции" за учениците, а за училището. При 25% отсъствия по неуважителни причини на ученик направените разходи за този ученик не се възстановяват, пише в чл. 20, ал. 7 от инструкцията. Дали едно отсъствие е било по уважителни причини явно ще зависи от това дали ученикът е занесъл извинителна бележка или не. Въпреки че в случая става въпрос за извънкласни и извънучилищни дейности, а не за задължителна или задължително избираема подготовка, от отсъствалите ученици ще се очаква да носят именно бележки, издадени от медицински орган (чл. 7, ал. 7). От инструкцията не става ясно какво ще се случи, ако учениците не занесат такива - няма как неизвинени отсъствия да бъдат написани в дневника например за пропуснати часове в клуб по археология.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 21:17

Здравейте!
Миналата година госпожата по биология влезе в час с предложение да се запишем по този проект. Обещаваше ни екскурзии, гъвкаво работно време, интересни теми и много забавления. Естествено, много от нас веднага „клъвнаха“. Днес осъзнах каква е ситуацията, но вече е много късно. Екскурзия ще има, но ще е до хижа, в забутано място, недалеч от града, в който живеем. Гъвкавото работно време се застъпва с редовни часове и с почивните дни. Присъствието е задължително. Интересните теми не включват нищо ново и различно от това, което всеки знае от обща култура. А представата и за забавления е да се изкачват 1300 стъпала на Шуменското плато и да разпъваме палатки в края на ноември, когато температурите вече слизат под нулата, вятърът е пронизващ, а аз, с опериран крак, посмъртно не мога да ги изкача тези 1300 стъпала.
Та се чудя, има ли начин да се отпиша от този проект?
До хората, които мразят днешното поколение: Това не е проява на несериозно поведение и липса на отговорност. Напротив! Записан съм на куп извънкласни дейности, които са ми приятни и ме учат на нещо и многократно печеля международни награди. Уж съм втора смяна, а съм в училище от 10:30 до 20:00 и този проект е последното, от което имам нужда. Така че ще съм благодарен, ако ми дадете съвет, как мога да се отпиша, защото според учителката е ЗА-БРА-НЕ-НО!!!

05.03 2012 в 18:14

Тека се възпитава отговорно отношение на децата, ако у родителите то липсва! Не е заплаха ученето към отговорност! За жалост писачите да са една честа беда!

23.02 2012 в 08:26

При нас няма отказали се деца, обратно - имаме нови желаещи които сме допуснали за сега като стажант членове. Просто ни трябва малко оперативно време за да оформим редовното им участие.
http://www.bulgaria-map.com/Staroseltsi/

14.02 2012 в 20:04

От написаното оставам с впечатление, че въпросният правилник не е въведен в сила, а се обсъжда. Доколкото знам от моето дете до момента учителите са се занимавали единствено с правила за безопасна работа в часовете. Още повече, че от нашия клас се отказа едно дете, именно по цитираните причини и нямаше абсолютно никакъв проблем. Жалко, че училището губи по този начин въпросното финансиране.
Бих задала обаче въпросът редно ли е да се публикува по този начин информация за интернет потребители. На снимката се вижда и още един човек, освен коментирания господин. Все пак това не са публични личности и по мое мнение авторката на статията нарушава доста правила на интернет комуникацията. Заглавието на статията също не считам за подходящо, тъй като въпросният текст не възприемам за заплаха, а за уточнение, което може би цели да предизвика замисъл у децата и техните родители. В крайна сметка попълването на заявление с невярна информация, в което стои подписът ти, не се ли явява документ с невярно съдържание?
В крайна сметка се убеждавам за пореден път, че няма черен PR. Въпросната фейсбук страница е успяла да набере още 30 почитатели за една седмица.

14.02 2012 в 14:40

Явно дамата е много заинтересована този проект, тази страхотна инициатива да бъде опорочена и по-„възможност опетнена! Това може да го напише човек, който наистина има енергия, но няма в какво смислено да я оползотвори. Моля Ви, Маркарян осъзнайте се и започнете да помагате на проекта УСПЕХ, ао не само да го петните.

12.02 2012 в 08:50

Привет!

Аз пиша за втори път във връзка с публикации на Александра Маркарян. Очевидно, че има значителен интерес към проекта УСПЕХ.

Чудя се дали не можем да изразходваме нашата енергия като се постараем да помогнем за успеха на УСПЕХ и за успеха на децата ни?

http://www.bulgaria-map.com/Staroseltsi/
 
X