Зам.-министър Русинова: В България се наблюдава значителен икономически растеж и подобряване на пазара на труда

ОFFNews Последна промяна на 29 март 2019 в 17:12 1754 2

През изминалата година в България се наблюдават значителен икономически растеж и подобряващата се ситуация на пазара на труда. Безработицата в страната е стигнала рекордно ниско ниво и през януари е била 4,8% - с 1,7 процентни пункта по-ниска от средната стойност в ЕС. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференция за представяне на доклада за България в рамките на Европейския семестър 2019. Тя отбеляза, че положителна тенденция се наблюдава и при младежката безработица, която е 11,8% - с 3,1 п.п. по-ниска от средното ниво за ЕС (14,9%). 

За първи път през тази година подпомагаме работодателите с обучения по специфични умения, които са съобразени с техните програми за работа. Това е важно, защото ако искаме да посрещнем нуждите на бизнеса със специфични умения, трябва да се съобразим с конкретната програма на всеки един сектор, каза заместник-министър Русинова. С осигурения ресурс по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се предвижда около 24 000 безработни и неактивни лица да се включат в обучение и заетост.

През 2019 г. стартира и схема „Умения“, по която ще се осигури обучение по професионална квалификация и ключови компетенции, както и специфични обучения за най-малко 5500 заети, безработни и активни.  От 1 април 2019 г. стартира и нов прием на заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение по ключови компетенции или професионална квалификация, информира още Зорница Русинова. Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да кандидатстват заети над 54 години, както и заети със средно и по-ниско образование, уточни Русинова.

През 2019 г. Националният план за действие по заетостта предвижда броят на обучените със средства от държавния бюджет да се увеличи с 10% в сравнение с 2018 г. и да достигне 11 400 души. Предвижда се да се обучат по ключови компетентности и 1000 заети в микро и макро предприятия.

Русинова добави, че интеграцията на пазара на труда на хората с увреждания и на представителите на други групи в неравностойно положение е във фокуса на Министерството на труда и социалната политика и правителството и вече са предприети сериозни реформи в тази посока. Първата стъпка е приемането на Закона за хората с увреждания, в който са регламентирани задължителни квоти за наемане на хора с увреждания за предприятия с над 50 души персонал, както и санкции при тяхното неизпълнение, каза Русинова. Тя посочи, че новата правна рамка регламентира подкрепа, която държавата осигурява, за да могат работодателите да адаптират работните места за хора с увреждания, както и стимули за осигуряване на тяхната заетост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3616

2

zuljin

29.03 2019 в 21:25

Икономиката и най-вече дребния и среден частен бизнес никога не са били в по-голяма депресия...
Поредното доказателство, че властта живее в някакъв имагинерен техен си свят.

Ще го разберете, но по трудния начин, като почнем да ви бесим по стълбовете!!!

8086

1

peter daskalov

29.03 2019 в 17:37

Още една строгозаблудена пуйка, изпълняваща стриктно указанията на "вожда": да се хвалим дори и с пълни гащи!