Зам.-кмет: Хората харесват Самуил и светещите му очи

"Който закрие Маймунарника, не е истински софиянец", пишат в становище за Борисовата градина до Петър Диков

OFFNews 11 юни 2015 в 15:15 6441 4

Тодор Чобанов

Снимка Стефан Марков/Булфото

Тодор Чобанов

Най-важното за паметника на цар Самуил е, че се радва на успех и хората го харесват.

С тези думи столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов се включи в дебатите "за" и "против" поставения преди дни паметник.

"Очевидно се радват на огромен успех светещите очи", каза още той.

Според него колко силно ще светят очите и как ще се съгласува това с Министерството на културата са "подробности, които не бива да се превръщат в обществен дебат".

"След като патриархът освети монумента, след като президентът го откри, нека не заместваме този важен национален въпрос с дребнотемие", подкани той.

Друга гореща тема за София - Борисовата градина - пък коментира главният архитект на София.

"Който закрие Маймунарника, не е истински софиянец", пише в едно от становищата за 7-те проекта за промяна на Борисовата градина, сподели той, но допълни, че има оплаквания, според които шумът от култовото заведение се чува чак в кв. "Слатина".

Диков подчерта, че конкурсът със 7-те дружества е само за да се избере кое от тях ще прави устройствения план на парка. От неговите 3500 декара около 300 са частни терени. Други места изобщо нямат документ за собственост, като пример той даде парцели над алея Яворов и над гара Пионер. Чрез приемането на ПУП те ще станат публична общинска собственост.

В Борисовата градина няма да има застрояване, планът ще се обсъжда толкова пъти, колкото е необходимо, за да се защити общественият интерес, категоричен бе Диков.

Паркът ще бъде само парк, подчерта главният архитект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!