Законът за бурките предотвратил "тероризъм на джихадистка основа" с 23 глоби

Юлиан Христов 09 юни 2017 в 12:20 3067 0

Законът за бурките предотвратил

Снимка БГНЕС, архив

20 наказателни постановления по Закона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето са били издадени от МВР в рамките на 9 месеца. Това показва справка на МВР, изискана от OFFNews.

От отговора на вътрешното министерство става ясно, че приложното поле на закона е ограничено само на територията на ОДМВР - Пазарджик и за периода от 11 октомври 2016 година до май месец са съставени общо 23 акта, като впоследствие са издадени 20 наказателни постановления.

От МВР уточняват, че нямат данни за това платени ли са актовете, тъй като платените суми по наказателните постановления постъпват общо в бюджета на МВР, а неплатените суми по тях се подават на публичен изпълнител към Националната агенция по приходите (НАП).

Законът за бурките беше приет от предходния парламент по искане на Патриотичния фронт. Той забранява на гражданите на България и на чужденците, пребиваващи на у нас, да носят облекла, които скриват частично или напълно лицата си.

Забраната важи на територията на официални институции, местата за обществен отдих, култура, спорт и комуникации. Основните мотиви за закона, внесен от Патриотичния фронт, са че той цели да се избегне прикриване на самоличността по време на обществени прояви. Забраната не се отнася за молитвените домове и домовете на хората, които носят покривала, както и по здравословни, спортни прояви или при актьори.

В закона за бурките изрично е посочено, че за бурка се смята всеки плат – мрежа, прозрачен, непрозрачен, частичен или цялостен, който скрива лицето, очите, носа, ушите.

За носене на бурка глобата ще е 200 лева при първо нарушение, а при всяко следващо санкцията ще е 1500 лева.

Глобата за длъжностни лица ще е 500 лева и 2000 лв. за всяко следващо. Контролът се прилага от МВР и кметове.

Мотивите за създаването на закона, който се състои от 9 члена, бяха, че с него ще се ограничи влиянието на "определени външни фактори, чужди държави, фондации и всякакви други организации", които разделят българското общество и с финансиране отвън се налага нетрадиционно за българските мюсюлмани облекло. Това водело до разделянето на българското общество. 

Според патриотите това облекло е демонстрация на "показен радикализъм" по политически причини. Тенденцията за носене на бурки е диктувана от държави от Близкия изток и Персийския залив, за които било "ноторно известно", че в тях се "вихри" "войнстващ радикален ислямизъм".

Като основен мотив на вносителите на закона беше посочено и това, че подобно законодателство би допринесло за "охрана на националния суверенитет" от "асимилативни и агресорски посегателства".

Налагане по един или друг начин на маниера на постоянно носене на бурките и други подобни в една страна е в пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа, се посочваше още в мотивите на вносителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!