Закъсняла кампания за ваксините няма да свърши работа. Топим се по-бързо от снежна топка през март

OFFNews 24 октомври 2021 в 13:57 6316 1

Доц. Христо Хинков

Снимка БТА/Асен Тонев

Доц. Христо Хинков

"Ситуацията с COVID-19 в България е усложнена заради особеностите на българския народ и заради особеностите, които глобализацията предоставя по отношение на информацията, на фалшивите новини. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението. Една закъсняла кампания за популяризиране на ваксините няма да свърши работа. Ние трябва да приемем един път завинаги факта, че в тази пандемия се топим по-бързо от снежна топка през март. Това не е проблем отсега, но сега се задълбочава. Смъртността отнема голяма част от българския народ, това е много страшно и няма стрес от страна на населението, няма реакция... Общностното чувство на българина е много закърняло".

Това коментира директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков пред БНР.

Според него има пренос на недоверието към властта в посока на недоверие към науката.

"Самото антиваксърско движение не е толкова голямо и в същината си е нещо по-различно, то е ню ейдж, нов поглед към природата, усещане към естественост. Няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно, а това създава голям проблем... Нещата по отношение на общественото здраве, на здравните знания на населението, на неговата култура са отдавна изпуснати... Имаме разкъсани връзки между отделните системи, имаме неподготвеност за такива екстремни ситуации, трябва спешно да реформираме системата в условията на пандемия".

Според него в поведението на правителството има елемент на паника.

"Има смесване на два подхода. Епидемиологичен и административен. Първият казва, че би трябвало да се предпазят рисковите групи, ранимите, участъците, където най-много може да се разпространи заразата. Вторият казва, че, ако се въвежда една мярка, тя трябва да е за всички. Смесването на тези два подхода довежда до половинчато решение", заключава доц. Хинков.

Той определя като грешка затварянето на училищата.

"Ние вярваме на миналия ден, а не на бъдещето, това е голям проблем на българите. Политическата класа е изключително недостойна за населението, което има претенциите да управлява. И най-светли чувства, и най-тежки проблеми се експлоатират по политически начин. Това е отвратително", каза още доц. Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

24.10 2021 в 15:36

Топенето не е от днес. Най-висока смъртност и най-ниска раждаемост не само в ЕС, процент емигрирали - по-голям от този на Сирия, Ирак и Афганистан взети заедно, всяка година по един випуск най-добри млади лекари и сестри оставят зад гърба си порочната здравна система, в която крадливи директори на фалирали болници получават заплати в пъти по-големи от президентската...