Захариева очаква разследване за скъсаното въже на Скатов

OFFNews 10 февруари 2021 в 09:59 1625 0

Да се направи обективно разследване за причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов, за да няма бъдещи такива инциденти.

За това настоява външния министър Екатерина Захариева. "Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива неща", заяви тя в сутрешния блок на Нова телевизия.

Захариева потвърди, че и МВнР е получило по официален ред смъртния акт, в който е записано, че причина за смъртта на алпиниста в скъсано въже на парапета.  

Коментарите кое е довело до трагедията - скъсано въже (каквато бе и първоначалната версия) или човешка грешка при обезопасяването - не спират вече седмица.

42-годишният Атанас Скатов загина на 4 февруари 2021 г. над лагер 3 в подножието на страховития връх К2. Той бе предприел най-рисковата експедиция в алпинизма - зимно изкачване на хималайския осемхилядник (8611 м).

Високопланинският водач Антон Стефанов коментира пред bTV, че никой няма как да знае дали скъсано въже е причината за смъртта на Скатов. След него слязоха доста алпинисти, може и да не е това причината, заяви Стефанов.

"Всичко ще остане в сферата на хипотезите. Те са прекарали нощта на много студено, имали са измръзвания, може да не са могли да се прехвърлят от едно въже на друго", обясни той. Според него е нужен много алпийски опит, за да можеш да действаш без да мислиш, когато си измръзнал.

"Обезопасяването на маршрута е било перфектно до 16 януари, когато се качиха групата шерпи. Те се качиха бързо и го направиха да изглежда много лесно. След това вятъра е вял палатки и е зарил въжета, имало е пропуски по маршрута – това се изказва от много от алпинистите, които са били там", посочи Антон Стефанов.

Има 30 зимни експедиции на този връх, никой не успява да го изкачи, а те обявиха, че ще направят такава експедиция и изкачиха върха, уникални алпинисти са шерпите, смята още водачът на експедиции.

Той обаче отбеляза, че шерпите са климатизирани, имат невероятна физическа подготовка и са направили така, че изкачването да изглежда много лесно.

Въжето може да е здраво, докато алпинистът го настъпи с котка, това се случва защото има много хора – алпинисти, шерпи, туристи", обясни Антон Стефанов.

Според него най-важният етап е почивката, а хората от групата на Атанас Скатов са били 20 човека с три палатки, като едната не е била даже на фирмата по данни на хора, които са били там.

"Този връх е много труден, най-смъртоносният, особено след третия лагер. Всичко става комерсиално, много хора разчитат, че шерпите са водачи, но те са помощници – ходят отзад, помагат при нужда", каза Стефанов. По думите му за тази експедиция са били събрани много хора. Взеха всякакви хора, от които малка част са били наясно къде отиват, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови