Скъсано въже е причинило смъртта на алпиниста Атанас Скатов

OFFNews 09 февруари 2021 в 11:53 5803 0

Скъсано въже е причината алпинистът Атанас Скатов да загине. Това се разбира от смъртния акт, изпратен от нашето външно министерство до БНР.

Скатов загуби живота си при падане под връх К2 в планината Каракорум, Пакистан.

В документа, издаден от властите в област Гилгит-Балистан и болницата в град Скарду, е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

Това бе първата версия, разпространена в пакистански туит веднага след новината за падането на Скатов. Но от фирмата-организатор на експедицията Seven Summit Treks уточниха, че парапетите са били здрави и че вероятната причина е грешка при преминаване от едно въже към следващо. По маршрута и преди, и след българина са се спускали други участници в експедицията.

Датата на смъртния акт е същата, в която се случи трагичният инцидент, а установяването на причината за подобна, а и за всяка друга внезапна смърт, както знаем, изисква повече време. Разследване във високата планина обаче няма как да бъде направено, а издаването на смъртен акт е от значение за близките на загиналия и за застрахователната компания, уточнява БНР.

Инцидентът се случи на 5 февруари, когато алпинистът падна при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м). Тялото му бе намерено часове по-късно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови