Атанас Скатов е загинал. Военен хеликоптер откри тялото (обновена)

OFFNews 05 февруари 2021 в 13:27 18550 0

Намерено е тялото на българския алпинист Атанас Скатов, който падна при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м).

Това съобщава в "Туитър" пакистанската фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

Тленните останки на Скатов са открити от хеликоптера на пакистанската армия, който издирваше българина.

Екипът транспортира тялото към Скарду. Натам лети и годеницата му, която го придружаваше по време на експедицията и се е намирала в базовия лагер.

Новината бе потвърдена от Министерството на външните работи. Ето текста на цялото съобщение на ведомството:

"С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!"

По-рано днес бе съобщено, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. Часове след това обаче информацията бе опровергана от водача на експедицията, който обяви, че всички въжета са били наред. Българският алпинист е допуснал фатална грешка като се е разкачил, докато е прехвърлял осигуровката от едно въже на друго.

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани.Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

„Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват”, разказа пред NOVA майка му Мария Стоянова. „Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа още Мария Стоянова.„Казахме му: „Ще успееш”. Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне”, каза Стоянова. Семейството му е следяло GPS-а му. Когато спрял, помислили, че почива. „След 3 часа започнаха да се обаждат хора, а ние нищо не знаехме”, обясни Мария Стоянова.

Скатов се насочи към атака на K2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. Според сайта на Скатов това е първата българска експедиция, към К2. На 3 февруари той се намираше в Лагер 2 и изчакваше удобен прозорец, за да започне изкачването.

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3, който се намира на 7400 м.

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-нависоко са останали двама алпинисти - Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи. Тракерите им са замразени. "Надяваме се всички да са в безопасност".

Алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м.

"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови