Задвижиха процедурата по признаването на ивицата около сарая на Доган за плаж

OFFNews 07 август 2020 в 17:19 7425 0

Задействани са процедурите за актуване на ивицата в парк „Росенец“ като плаж, съобщи БНР. Ивицата се намира край прословутата лятна резиденция на Ахмед Доган.

От Министерството на туризма вече са извършили проверка, след като преди седмица проверяващите бяха спрени от оградите, указващи строителен обект.

Огражденията вече са премахнати, а експерти от ведомството са посетили плажа, за който на 11 юли имаше масов протест. На място и те са констатирали, че има каменист и пясъчен плаж.

В действащата специализирана и кадастрална карта територията е определена като земеделска земя. От Министерството на туризма поясниха, че вече е инициирана процедурата по изменение на документите.

Сезирана е Агенцията по геодезия, която трябва да извърши заснемане на имота и да се изготви нова специализирана карта за плаж. След това Министерството на туризма изпраща искане към регионалното ведомство за издаване на акт за държавна собственост.

Едва след приключване на тези процедури ивицата в „Росенец“ ще се води плаж и по документи.

Дотук се стигна след акция на Христо Иванов, който се опита да стигне до ивицата по море и бе изтласкан от охранители на НСО обратно във водата, тъй като стъпвал на частна земя.

Преди три дни община Бургас даде една седмица на Доган да докаже законността на сградата, известна като летния сарай на почетния председател на ДПС. Освен това общината издаде нареждане строителната ограда да бъде незабавно премахната и да се осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица, водеща до плажа в Росенец.

На 28 юли Общинският съвет в Бургас оттегли решението си от 28 април, с което бе одобрена промяна на подробния устройствен план (ПУП) на парка "Росенец" и път, който е публична общинска собственост, стана частен. По този начин пътят щеше да обслужва единствено сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и гостите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови