Задържаха афганистанци на "Тракия" и сирийци в хладилен камион

OFFNews 31 октомври 2015 в 12:36 3558 7

Три години затвор грозят Джереми Кларксън

Снимка МВР

През изминалото денонощие на територията на цялата страна се проведе съвместна операция на МВР и ДАНС под ръководството и с координацията на прокуратурата за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, лица, съпричастни към каналджийска дейност и лица и към престъпления, свързани с политическите права на гражданите.

Участваха общо 2749 полицейски служители от столичната и всички областни дирекции на МВР. Проверени са общо 2 895 обекта, 12 820 лица и 5 987 моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Установени са 495 незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци. Задържани са 16 души за съпричастност към каналджийска дейност.

Предприети са съответни действия по компетентност срещу общо 525 лица, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите.

Задържани са и 27 лица, обявени за общодържавно издирване.

Образувани са общо 53 досъдебни производства, от които 9 - по чл. 167 от НК за престъпления против политическите права на гражданите. Съставени са 553 акта за установени административни нарушения. Издадени са 399 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.

В единия от случаите полицаи се натъкнали на група афганистанци на автомагистрала "Тракия". Вчера на 148 километър на магистралата в посока град София служители на ОДМВР Пловдив установили 7 чужди граждани. Те са били без документи за самоличност, заявили, че са афганистански граждани. Признали, че са влезли незаконно в страната. Те веднага са били отведени до границата. 

Рано тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната хладилен камион с водач 53-годишния турски гражданин По документи автомобилът пътувал транзит за Румъния. В хладилното помещение са открити 129 чужди граждани, по първоначални данни без документи. Те заявили пред граничните власти, че са сирийци. 38 от тях са мъже, 33 – жени и 58 – деца. Шофьорът е задържан. Самоличността на нелегалните пътници се установява в ГПУ-Свиленград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови