Все още сме последни в Европа по брой донори

OFFNews 24 октомври 2016 в 16:36 3898 0

България все още е на последно място в Европа по донори на милион от населението. Причината обаче не е в нежеланието на хората да стават донори, а в организацията. 

Това обяви директорът на Университетска болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод отбелязването на Европейския ден на донора и 30 години от първата трансплантация на сърце в България.

Около 4200 трансплантации се извършват в света в последните години, като повече от половината са в САЩ. 

Трансплантациите в България са 0,6 на милион души население, което ни поставя на предпоследно място в Европа, а донорите са 2,9 на милион, което ни поставя на последно място, посочи Начев.

Той подчерта, че основният проблем е липсата на донори, но това е проблем в световен мащаб. Проблемът по-конкретно е в организацията - установяването, регистрирането и поддържането на донори, категоричен е директорът на "Св. Екатерина". 

По думите му са необходими повече кампании за популяризирането на донорството, като участие трябва да вземе и църквата. 

Според проф. Людмил Бояджиев ролята на държавата в популяризирането на донорството също не е достатъчна.

Донорството в България няма да прогресира, защото институциите, занимаващи се със здравеопазване, не третират добре българския пациент и са под всякаква критика. Българският пациент е унижаван, карат го да доплаща. Как да дарява българинът органи, като гледа паралел на здравеопазването, на Бърза помощ, привилегии за тези, които управляват, посочи проф. Бояджиев.

Над 1000 души чакат за трансплантация на органи в България, а 87 000 са чакащите в Европа, като всеки ден 16 от тях умират заради недостиг на донори.

При над 50% от пациентите трансплантацията е извършена във времето от 6 до 12 месеца след включването им в листата на чакащите, а при 3% е от 1 до 6 месеца и едва при един пациент е под един месец.

Възрастта на донорите е средно 41 години и се увеличава. 

До момента в света са извършени над 160 000 сърдечни трансплантации. 

Първата сърдечна трансплантация в България, която е и първата за Източна Европа, е извършена преди 30 години. 

Историческата дата за България е 14 май 1986 г., когато тук, в болницата, е извършена първата сърдечна трансплантация за цяла Източна Европа. И до момента липсва финансиране за системите за подпомагане на камерната функция на сърцето или за т.нар. изкуствени сърца. В момента в болницата имаме две деца – на 17 и 18 години, които чакат финансиране от Министерството на здравеопазването, за да може да се имплантират, докато се достигне до трансплантация“, обясни проф. Димитър Петков - зам.-директор по лечебната дейност на болницата и началник на Клиниката по сърдечна хирургия. 

Трансплантацията е единственият шанс за хиляди хора. Това не е най-сложната операция, но тя обединява усилията на високоспециализирани специалисти. Трансплантацията е сериозно изпитание и за семействата на донорите, защото трябва да проявят качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие, коментира проф. Начев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови