Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Връчват заповеди за напускане на опасните сгради в Аспарухово

OFFNews 23 юни 2014 в 10:36 1886 0

Аспарухово

Снимка Тихомира Методиева/Булфото

Аспарухово

Заповеди за незабавно освобождаване на жилищни сгради бяха връчени снощи във варненския квартал Аспарухово.

Издадени са 27 заповеди заради опасност от самосрутване вследствие на активизирани свлачища. Рисковите постройки се намират на улиците „Св. св. Кирил и Методий” – 8 къщи, „Моряшка” – 1, „Чонгора” – 3, „Розова долина” – 2, „Младост” – 5, „Борис Киряков” – 2, „Найчо Цанов” – 2, „Тимок” - 1, „Маркови кули” - 1, „Пролет” – 2, съобщават от варненската община.

Сградите се ограждат със сигнална лента, а до 6 часа от получаване на заповедта собствениците са длъжни да предприемат мерки за освобождаване на имотите. След изтичане на този срок се спират токът и водата на сградата, при нужда се търси съдействие от МВР.

Заповедите подлежат на обжалване, но то не спира тяхното изпълнение.

Снощи са връчени 16 от заповедите, сградите са напуснати доброволно, но никой от собствениците не е поискал настаняване в базата, осигурена от общината. Имотите се охраняват.

Дворовете на училищата и детските заведения в Аспарухово са почистени от кал, днес и утре ще бъдат дезинфекцирани. Започва и почистване на шахтите, допълват от общината.

До сряда ще бъдат отворени ОУ "Христо Ботев”, СОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Васил Левски”, Морската гимназия, детска градина „Пинокио”, „Морски свят”. До края на седмицата остава затворена детска градина „Валентина Терешкова”.

От днес ДКЦ-то в Аспарухово работи нормално, 4-ма психолози, осигурени от общината, започват работа на терен в домовете, където има загинали.

В районното кметство в Аспарухово също има психолози за работа с хората – ст. 602 от 9 до 16 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews