Водачите в столичния градски транспорт няма да продават билети

Юлиана Ончева Последна промяна на 12 март 2020 в 11:05 6968 0

Шофьорите в столичния градски транспорт спират да продават билети в превозните средства, обяви кметът Йорданка Фандъкова. 

Първата входна врата на автобусите, които не разполагат със стъклена преграда между пътниците и водача, ще бъде затворена. Качването и слизането ще става от другите врати. Гражданите със зрителни увреждания ще бъдат информирани от водача за затворената първа врата. Прозорците към кабините на водачите в другите автобуси, трамваите и тролеите остават затворени.

Целта е шофьорите и ватманите да бъдат предпазени от зараза с новия коронавирус и да не бъде блокирана работата на обществения транспорт. 

Кметството работи с медиатори в ромските махали. Целта е да бъде информирано населението за подходящите мерки за лична хигиена срещу предаване на коронавируса. 

При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“, което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт, каза още Фандъкова. 

Другите болници, които имат обособени инфекционзи отделения, продължават да работят. Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай. Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал. 

В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните ни задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които ще предприемаме в следващите дни, обясни Фандъкова на заседанието на СОС. 

Тя отчете пред съветниците мерките, предприети до момента: 

Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвай и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

Въведен е строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.  

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, който доставят храна и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група, са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени. В момента се подготвя и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови