Внезапни проверки на дрегерите и радарите на КАТ

ОFFNews 19 ноември 2014 в 22:23 3149 1

За внезапни проверки на използваните от пътните полицаи радари и дрегери започва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверките са препоръчани от икономическия министър Божидар Лукарски. Причината за тях е появата на ново явление - "частен дрегер и радар", обясняват от агенцията.

Причината за проверките са получени в министерството сигнали, че катаджии използват нерегламентирани дрегери и радари, тъй като в някои автомобили на служителите на "Пътна полиция" има повече от един дрегер или радар.

Според сигналите е възможно вторият уред да е настроен да показва наличие на алкохол в дъха. Според други сигнали има и радари, които отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движил водачът.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор ще установят как катаджиите правят проверки, като ще проверяват и самите уреди.

"Манипулацията на тези апарати е изключително трудна, дори невъзможна", твърдят от контролния орган, като посочват, че контролират постоянно работата на служителите на "Пътна полиция".

По-рано премиерът Бойко Борисов настоя пред министъра на вътрешните работи и министъра на икономиката Божидар Лукарски да се вземат мерки за прекратяване на рекета от страна на пътните полицаи. Борисов препоръча извършваните от тях проверки да бъдат заснемани с камера, а уредите да бъдат проверени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!