Влизането на България и Румъния в Шенген обсъждат вътрешните министри от ЕС

OFFNews 13 юни 2024 в 14:13 1904 0

Летище София

Снимка БГНЕС

Летище София, Шенген

Изпълнението на пакта за миграцията и убежището в ЕС и разширяването на Шенгенското пространство с включването на България и Румъния са на първо място в дневния ред на днешната среща в Люксембург между министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, предаде австрийската агенция АПА, цитирана от БТА.

"Трябва да преценим как функционира Шенген по въздух. След това може да бъдат обсъдени следващите стъпки", подчерта австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Дипломати от ЕС смятат, че представителите на Румъния и България вероятно отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство. Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета. Новоизбраното дясно правителство на Нидерландия все още не е споменавало за евентуално вето.

В края на март България и Румъния влязоха в Шенгенското пространство по въздушни и морски граници.

"Имаме повече проверки по шенгенските граници от когато и да било преди", подчерта Карнер.

Той даде за пример Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, заради които Германия и Франция засилват контрола по границите си.

"Австрия иска това, което всички ние искаме: по-силно Шенгенско пространство и контрол по външните граници - за това работим", заяви Анели Верлинден, министър на вътрешните работи и институционалните реформи на Белгия и настоящ представител на председателството на Съвета.

"Нуждаем се от напълно функциониращо Шенгенско пространство, но разбира се при гарантирана сигурност на нашите граждани", допълни тя.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че Румъния и България са "членове на Шенген".

"Остава да бъде премахнат контролът по вътрешните граници, което се очаква да се случи през тази година", каза уверено тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите