Включи се в инициативата на ЕС за популяризиране правата на гражданите

OFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 17:53 1834 0

Включете се в паневропейската инициатива за популяризиране правата на гражданите на ЕС - „Citizen Rights”.

В рамките на проекта се организира кампанията „Create/React”, която цели да се консолидира и обмени опита на правозащитни организации от цяла Европа. През годините правата на гражданите на ЕС са били подлагани на редица предизвикателства – политизация на медиите, съпротива срещу бежанци и миграция, ксенофобия, ограничаване правото на свободно придвижване и др.

Как да споделим опит, да се обединим около обща програма и да изградим общ европейски глас за повече граждански права е въпрос, на който кампанията „Create/React” си поставя за цел да отговори.

Партньор за България на международния проект е MoveBG.

В инициативата имат възможност да участват граждани, активисти, членове на движения, НПО и неформални мрежи. Тя ще се проведе в 6 града на Европа от лятото на 2015-та до пролетта на 2016-та: Берлин, Лисабон, Венеция, Будапеща, Варшава и Брюксел – с участието на представители от цяла Европа, които трябва да са се записали за поне 2 от сесиите. Темите са свързани с правата на гражданите на ЕС в 6 основни направления: дигитални, културни, общностни, фундаментални права, политически и медийни.

Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:

-  Да имат навършени 21 г., с добро ниво на владеене на английски език;

-  Да имат опит в граждански активизъм, да са носители на промяна, да имат силна мотивация и интерес да се присъединят към мрежа от съмишленици и организации;

-  Да кандидатстват за поне 2 сесии.

Приемат се както отделни граждани, така и представители на организации.

Може да кандидатствате до 24 април 2015г. , като попълните формуляр, който може да намерите тук.

Възможностите за финансиране са:

-  Пълна стипендия (+ 45€ такса от участник на сесия);

-  Пълна стипендия с „принос“ (+ 150€ такса от участник на сесия);

-  Самофинансиране (+ 45€ такса от участник на сесия).

За повече информация или въпроси може да пишете на contact@movebg.com или на европейската „шапка“ citizenrights@euroalter.com.

Не забравяйте да отбележите от къде сте разбрали за проекта и на въпроса „Have you been in contact with one of the organisers for any other event or activity?“ да сложите отметка „other: MoveBG”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови