Вицеадмирал Манушев: Украйна няма кораби за поставянето на мини, няма място за паника в Черно море

OFFNews 22 март 2022 в 13:17 5071 0

Снимка NATO/Instituto Hidrográfico de la Marina, IHM

Украйна няма кораби за поставянето на мини. Поставянето на минни заграждения трудно може да остане незабелязано от Руския военноморски флот, който има пълно превъзходство в Черно море. Не смятам, че опасността от плаващи мини е значителна. Няма място за паника, а за повишено внимание.

Това коментира вицеадмирал Пламен Манушев, бивш председател на Комисията по външна политика на 44-то Народно събрание, в интервю за БГНЕС по повод предупреждението за опасност от мини, доплавали от украинския бряг. 

„Искам да подчертая, че Украйна няма кораби за постановка на мини. Единственият кораб, който бе останал във ВМС на Украйна, бе фрегата „Хетман Сагайдачни“, който може на един заход да постави до 22 мини. Корабът обаче бе на ремонт в Николаев и на 3 март бе затопен от екипажа си. Други сили Украйна няма, но би могла да използва граждански кораби... Това обаче не дава възможност за масово поставяне на минни заграждения“, заявява висшият военен.

Той отбеляза, че постановката на минни заграждения е дейност, която трудно може да остане скрита от руските сили, тъй като е специфична и сравнително продължителна и руският флот във всички случаи би възпрепятствал една такава дейност.

„Русия наложи морска блокада на Украйна още преди началото на войната на 24 февруари. Така че всяка една дейност в морето се контролира от руския флот, тъй като Москва има пълно превъзходство в морето пред украинските брегове“, подчертава вицеадмирал Манушев.

Той коментира какви образци мини са поставени или биха могли да се поставят пред украинските брегове: 

„Такива могат да бъдат котвени мини руско и съветско производство от времето на Втората световна воина (мина образец 1908 година и мини КБ) и дънни мини. Котвените застават на позиция с котвено устройство и минреп (стоманена проволка), като се поставят на застанат на избрано удълбочение от повърхността. Тези мини наистина могат да се откъснат от котвата си при един щорм или ръждясали проволки. Тогава те могат да изплават и да се носят от течението. Дънните мини паднали дъното са неподвижни и единствено могат да бъдат изхвърлени на брега.“

Той посочи, че теченията в тази част Черно море са от север на юг със скорост от 0,5 до 1,5 възела (1 до 2 км/ч).

„Тези течения биха могли да доведат пред нашите брегове плаваща мина, която да премине пред брега ни от Дуранкулак до Калиакра и от там до Маслен нос, тъй като течението се движи така. По нашия бряг от нос Калиакра до Маслен нос е малко вероятно да се срещне такава мина, тъй като покрай брега е в обратна посока от юг на север. Опасността да отидат до Средиземно море е нищожна, макар че повърхностното течение в пролива е по посока от Черно към Мраморно море“, заявява военният експерт.

Той не смята, че опасността от плаващи мини е значителна, но мореплавателите трябва да го имат в предвид.

„Формата на котвените мини е специфична сферична и се разпознава лесно. Такава мина би представлявала опасност за корабоплаването особено нощем, тъй като се забелязва трудно е невидима на радарите“, казва вицеадмирал Манушев.

„Мисля, че ВМС на Република България ще предприемат мерки, за да намалят тази опасност. Добре е да се знае, че мини от Първата и Втората световна война продължават да излизат на брега ни през всичките години след тези войни след щорм или със захващане в рибарски мрежи и тралове. Смятам, че няма място за паника, а за повишено внимание и дано тази ужасна война да приключи по-скоро“, обобщава вицеадмирал Пламен Манушев.

Пред дни Русия предупреди, че морски мини, които украинците са разположили в Черно море срещу нейната "военна операция", могат да бъдат отнесени от теченията чак до проливите Босфор и Средиземно море. Според руската страна става въпрос за около 420 мини. Тази информация не бе потвърдена от украинската страна или от друг източник.

Днес информационната секция на НАТО за риска от войната за Черно море бе обновена с новината, че заради минна опасност се забранява навигацията на кораби е североизточната част на Черно море. Тази част е контролирана от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови