Русия предупреди за заплаха от мини в Черно море

OFFNews 19 март 2022 в 20:59 3405 8

Снимка Уикипедия

Пристанище Одеса

Русия предупреди, че морските мини, които украинците са разположили в Черно море срещу нейната "военна операция", могат да бъдат отнесени от теченията чак до проливите Босфор и Средиземно море.

Според руската страна става въпрос за около 420 мини.

„След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха бариери от мини около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни“, се казва в изявление на службата за сигурност на ФСБ. Мините са стари, произведени са през първата половина на 20. век. Бурите са скъсали държащите ги към дъното котви и сега някои от тези мини се носят свободно в западната част Черно море, изтласкани от вятъра и теченията, се казва в съобщението. Предвид посоката на теченията "не е изключено изплуването на мините към Босфора и след това към Средиземно море".

След като започна офанзивата си на 24 февруари, Русия получи контрол над големи части от черноморското крайбрежие на Украйна.

В същото време главният редактор на портала BlackSeaNews и съосновател на Украинския институт за стратегически изследвания в Черно море Андрий Клименко написа във Facebook, че мините са поставени от руската страна, пише руската редакция на Би Би Си.

По-рано в социалните мрежи бе разпространено писмо, за което се твърди, че е от капитан в пристанище в Сочи, в което се съобщава за 420 мини на подходите към Одеса, Черноморска, Очаково и Южни, които са се откъснали по време на последната буря и застрашават безопасността на гражданските и военните кораби.

В събота сутринта от дежурното звено на в Сочи към Министерството на вътрешните работи на Русия по транспорта и от Единната дежурна диспечерска служба на Сочи съобщиха за РИА Новости, че не са получавали съобщения за плаващи мини във водите на Черно море, допълва Бо Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

10

Стефан

19.03 2022 в 23:21

Е, щом джони казва че десанта сам минира пътищата пред себе си ...:))

3714

5

GB

19.03 2022 в 22:24

Значи Украйна се защитава, а нападащият е русия.

23293

3

Стефан

19.03 2022 в 21:39

Даже приличен фейк не можеш да намериш:)))

-8580

2

Игор Иванович Стрелков
24 ДЕН ОТ ВОЙНАТА

"Капете! Капете! Капете!" - Като вода от течащ висящ леген, капка по капка дните отминаха. Заедно с безценното време, животите и ресурсите не отиват никъде. На фронта се водят локални битки, с изключение на Донбас, където командването губи последните сили на кървящата пехота Донецк и Луганск, многократно щурмувайки крепостите на украинската армия в Авдиевка и Маринка.
И сега системното (след няколко дни улични боеве) отстъпление на противника от Рубежне до Северодонецк се превръща в единствената „голяма победа“ за два дни. Дори ултраоптимистичният пропагандист Подоляка, който умее да „изсмуква победи от пръста си“ по всеки повод, спря да споменава „бързото обкръжение“ на групировките на армията на Донецка Украйна.
Руските войски са здраво "заседнали" НАВСЯКЪДЕ.
Няма мобилизация. Вчера президентът дори не намекна за възможността за това. А без мобилизация победата над т. нар. "Украйна" е невъзможна "от самото начало".
ВВС на Украйна, въпреки пос