"Висшият съдебен съвет губи своята легитимност"

OFFNews 03 май 2015 в 13:13 3406 3

Соня Найденова.

Снимка БГНЕС

Соня Найденова.

"От доста време работата на ВСС, по една или друга причина, губи своята легитимност, тоест губи доверието и на професионалната общност, а някак си и в очите на обществото. Всъщност това стои в основата на всички приказки за съдебна реформа. Съдебната реформа, аз лично за себе си, я приемам като реформа, която трябва да доведе до следния резултат – да се избират хора поради техните качества, а не поради това дали принадлежат към една или към друга група".

Това заяви пред БНР представляващият член на ВСС Соня Найденова, като допълни, че един от основните проблеми на обществото ни е това, че поставяме разделителни линии не по качества, а по това „кой е от нашите“ и „кой не е от нашите“.

"Това, което отличи неуспешният избор в четвъртък от други неуспешни избори, беше, че не можахме да дадем обяснения защо кандидатът, който беше единствен, който беше похвален от изказвания на немалко членове на ВСС, на практика не получи необходимата подкрепа", каза тя, като поиска явно гласуване в съвета.

Юристът припомни, че в предишния състав на ВСС двама негови членове са подали оставка, но органът е продължил да функционира. В този смисъл и сега оставките на двама или трима негови членове не биха променили нещо, смята тя, но няма намерение да подаде оставка.

"Разбира се, ако в някакъв момент се събере някаква по-внушителна група от членове на ВСС, която да надвишава повече от половината му членове и постави този въпрос, бих се присъединила към едно такова решение.
Дори ако цялата съдийска квота напусне ВСС, по закон органът трябва да продължи работа, а съдиите - да излъчат следващи свои представители", изтъкна тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!