Лавина уби трима сноубордисти над Разлог (обновена)

OFFNews Последна промяна на 08 март 2015 в 16:11 5817 8

Двама младежи са затрупани от лавина при хижа

Трима сноубордисти загинаха под лавина в района на хижа „Яворов” между Разлог и Банско. 

Загиналите са от София и са били част от по-голяма група младежи.

Около 14:45 часа днес на тел. 112 е получен сигнал за трима затрупани от лавина мъже в района на хижа "Яворов". По първоначални данни група от около 17 човека е била настанена в хижата, като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел. Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от гр. София, вследствие на което същите са починали.

Лавината е паднала около 14.00 часа. Управителят на хижа "Яворов" Радко Божинов няколко пъти е предупреждавал тримата сноубордисти да не се спускат по улеите в района на "Стъпалата" заради опасно натрупалия сняг, но те не са го послушали, съобщава БГНЕС.

Условията в планината са изключително тежки. Снегът е около два метра, а районът е трудно достъпен. Сноубордистите са отседнали в хижата от петък. 

Междувременно изчезналият сноубордист край хижа "Дамяница" беше открит от спасители. 

"Там също не може да се влезе, защото снегът е 1,6 метра. И ние сме го намерили, жив и здрав е, но в момента сме пуснали едно 40-метрово въже, за да го изтеглим с лебедка", обясни председателят на БЧК Христо Григоров.

Той предупреди, че времето в планините е крайно неподходящо за туризъм и спорт.

От вчера 7 души са се загубили в планината над Банско, но са били намерени. Сред тях е имало и две деца, съобщава bTV.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 09:56

Всеки път, когато медия излезе с половинчата информация за пострадали в планината, все ще се намерят "големи" разбирачи"планинари" които да коментират. Колко трябва да си глупав и прост да коментираш нещо за което:1 - не си информиран от достоверен источник. 2 - грам не си компетентен ( съботно неделните излети лятото не те правят планинар- по-скоро съботоно неделна *утка

09.03 2015 в 08:33

Има едни награди "Дарвин" за такива случаи ....
Какво е налагало тези умници да постъпят така ...

" Управителят на хижа "Яворов" Радко Божинов няколко пъти е предупреждавал тримата сноубордисти да не се спускат по улеите в района на "Стъпалата" заради опасно натрупалия сняг, но те не са го послушали "

" Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от гр. София, вследствие на което същите са починали "

09.03 2015 в 07:41

Инатливо безразсъдство. Много добре са били информирани-- за тези условия се говори по планинарските групи от няколко дни. Не е от незнание. Просто глупост, типична за много адреналинови глави, които обичат да си играят на руска рулетка -съмтайм люн, съмтайм уин... Горките им родители.

08.03 2015 в 20:55

"...като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел..."
"...Управителят на хижа "Яворов" Радко Божинов няколко пъти е предупреждавал тримата сноубордисти да не се спускат по улеите..."

Последно-скиори или сноубордисти???

до:Г
Очевидно никога не си се друсал с адреналин!Иначе нямаше да пишеш такива нелепици...

08.03 2015 в 18:36

Уважаеми 440, нещо, което може да те убие, не би могло да се нарече игра. Жалко за горките хора и семействата им.

08.03 2015 в 18:19

Уф кофти случка. Но който не чете теорията и още повече ако я няма практиката за лавинната безопасност и особено сега след вчерашните валежи опасността от лавини е най-голяма. И определено тези скиори са си играли на лотария с живота си в тези условия и тяхното незнание е довело до гибелта им.
Сега даже изобретиха специални раници дето се надуват като спасителна жилетка и те изкарват на повърхността на лавината. Верно струва над 1000лв. но живота е по ценен от парите. Така че всеки трябва да има едно наум като кара извън пистите но склоновете на планината. Най вероятно и самите скиори са предизвикали самата лавина както обикновено става де.

08.03 2015 в 17:32

Беше истинско предизвикателство да прочета тази статия. Нещо като нахвърляни думи, които трябва да подредиш логически.
И последно не разбрах двама или трима са загиналите.

"Трима скиори загинаха под лавина..."
"...тръгва лавина и двама от тях изчезват. Другите успяват да се разрият..."

08.03 2015 в 17:22

Част от играта. Те са поели риска.