Лавина уби трима сноубордисти над Разлог (обновена)

OFFNews 08 март 2015 в 16:11 7551 8

Двама младежи са затрупани от лавина при хижа

Трима сноубордисти загинаха под лавина в района на хижа „Яворов” между Разлог и Банско. 

Загиналите са от София и са били част от по-голяма група младежи.

Около 14:45 часа днес на тел. 112 е получен сигнал за трима затрупани от лавина мъже в района на хижа "Яворов". По първоначални данни група от около 17 човека е била настанена в хижата, като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел. Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от гр. София, вследствие на което същите са починали.

Лавината е паднала около 14.00 часа. Управителят на хижа "Яворов" Радко Божинов няколко пъти е предупреждавал тримата сноубордисти да не се спускат по улеите в района на "Стъпалата" заради опасно натрупалия сняг, но те не са го послушали, съобщава БГНЕС.

Условията в планината са изключително тежки. Снегът е около два метра, а районът е трудно достъпен. Сноубордистите са отседнали в хижата от петък. 

Междувременно изчезналият сноубордист край хижа "Дамяница" беше открит от спасители. 

"Там също не може да се влезе, защото снегът е 1,6 метра. И ние сме го намерили, жив и здрав е, но в момента сме пуснали едно 40-метрово въже, за да го изтеглим с лебедка", обясни председателят на БЧК Христо Григоров.

Той предупреди, че времето в планините е крайно неподходящо за туризъм и спорт.

От вчера 7 души са се загубили в планината над Банско, но са били намерени. Сред тях е имало и две деца, съобщава bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови