ВиК-Перник с ново предложение за сухия режим - вода само веднъж в денонощието за 7 часа

OFFNews 29 ноември 2019 в 14:45 3631 0

Като мярка срещу проблема с безводието ВиК-Перник е предложило преди седмица нов режим - вода да се пуска за седем часа само веднъж в денонощието в часовете между 15 и 22 ч, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред депутатите.

От 11 ноември жителите на гради имат вода десет часа на ден - пет сутрин и пет вечер. 

Аргументът за промяната е, че този режим ще е по-ефективен, тй като ще намалеят авариите по старата и амортизирана мрежа. Днес Аврамова призова кметът на Перник да одобри новия воден режим, докато навън гражданите на града протестират и искат оставките на всички, ангажирани с проблема.

Аврамова си спести отговора на въпроса кой е виновен за водния режим, само посочи, че има забавяне в действията на ВиК оператора по ограничаване на водоползването. 

В интервю пред OFFNews министърът на екологията в първия кабинет на Борисов Нона Караджова обясни, че "ВиК операторът има интерес да подава вода на промишлените абонати, тъй като има приходи от тях". 

Петя Аврамова обясни още, че се мисли за инвестиции, за да се намали загубата на вода от старата водопроводната мрежа

Активността по темата започна още от рано с казаното от областния управител на Перник Ирена Соколова, която обяви пред протестиращите, че проверки са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир "Студена". А кметът на града Станислав Владимиров съобщи, че водният режим дава резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови