Видове и основните критерии за избор на модерна пералня

OFFNews 21 декември 2021 в 12:47 903 0

Пералнята е един от най-често срещаните видове оборудване, без което е почти невъзможно да си представим нашето ежедневие. Ето и основните критерии за избор на модерна пералня.

1. Различна възможност за поставяне и съхранение

Пълен размер. Широки "шайби" с увеличени размери, които могат да бъдат поставени само в доста просторна баня.

Тесен. Оборудване за компактни помещения, с максимално натоварване от 4 кг.

Частично или напълно вдлъбнати. Често се поставят под кухненския плот. Сред най-популярните модели си струва да се подчертае пералнята на марката BOSCH.

Компактен. Незаменима опция в случаите, когато има много малко свободно пространство. Много от тях са поставени под мивката: височината им - до 70 см, дълбочина - до 0,5 м, зареждане - до 5 кг, няма функция за сушене.

2. Модификация на барабана

ВЕРТИКАЛЕН

Вертикалният тип ограничава възможността за вграждане на „пералня“ в мебели. Наличие на допълнително зареждане на прането по време на цикъла на пране. В повечето версии е възможно да отворите капака и да добавите пране или да премахнете всичко, което случайно е влязло в барабана, дори след стартиране на работа. Няма абразия на гуменото уплътнение. Ако случайно получите оранжев шал в бялото си бельо, можете да прекъснете работата на устройството и по този начин да предотвратите оцветяването на цялото бельо. В много модификации барабанът може да се отваря само със сила.

ФРОНТАЛНЕН

Когато избирате перална машина с предно зареждане, трябва да се съсредоточите върху характеристиките, които улесняват процеса на нейното функциониране:

Отваряне на вратата - 180 градуса,

Размерът на люка е от 35 сантиметра,

Разположението на отвора на люка е под необходимия ъгъл,

Наличието на прозрачен прозорец на вратата на люка, необходим за допълнително зареждане на бельо.

3. Вид на контрол

Цифров - потребителят трябва само да посочи такива основни параметри като вида тъкан, както и интензивността. В зависимост от избраните параметри ще бъдат зададени най-подходящите режими - обемът на консумираната вода, продължителността на всички етапи, температурата, както и интензивността на центрофугиране.

Механичен - необходимите параметри се задават ръчно. Всяка програма прекарва определен период от време за всеки от етапите. Символичните изображения или надписи, разположени на контролния панел, помагат за избора на подходяща програма.

Докосване - оборудвано със сензорен екран / бутони.

4. Размери и капацитет

Ако по-ранният обем на „пералнята“ зависеше от нейните размери, сега практически всеки модел осигурява успешна вътрешна оптимизация на пространството, поради което единици с дълбочина само 33-34 см могат да побират до пет килограма бельо .

Когато избирате скоростта на натоварване на машината, важно е да запомните, че тази цифра е предвидена за памучни изделия. Ако планирате да перете вълнени или връхни дрехи, тогава капацитетът ще бъде по-малък.

5. Наличност на режима на сушене

Уред, оборудван със сушилня, дрехи, които се вадят почти сухи, е най-добрият вариант за хората, живеещи в малки апартаменти.

При избора на модел, допълнен със сушене, струва си да се вземат предвид следните характеристики:

Сушенето няма да бъде толкова ефективно, колкото при еднофункционалните сушилни;

Цикълът на сушене винаги е по-дълъг от цикъла на пране;

Капацитетът на сушене е около един и половина пъти по-малък, отколкото при пране. Ако максималната интензивност на центрофугиране е зададена в модела без опцията за сушене, дрехите също се вадят почти сухи, но такова интензивно центрофугиране не винаги е от значение.

6. Популярни програми

Режимът на пране на детски дрехи се отличава с наличието на такива опции като дезинфекция, допълнително изплакване в увеличен обем вода, за да се увеличи максимално отстраняването на потенциалните алергени.

Пухови дрехи - необходими за правилното пране на пухени якета, одеяла и одеяла.

Тъмни дрехи - поради омекотяването на водата, когато температурата падне, се изключва появата на бял цвят по дрехите.

Спортно облекло - правилно пране на ултрамодерни материали. Често такива програми предвиждат измиване на спортни обувки.

Намалено време - с цикъл от 14-40 минути, подходящ за случаите, когато е необходимо само леко освежаване на прането. Важно е да се има предвид: изборът на съкратена програма, която изисква дори леко нагряване, ще увеличи времето на цикъла.

7. Подобрено качество

Парно пране - тази функция се използва в няколко програми, прави процесите много по-ефективни, премахва упоритите замърсявания и миризми.

Ензимна биологична фаза - периодът на цикъла, през който температурата на водата се поддържа в рамките на 30-35 ° C. Това е необходимо за активиране на ензими, които могат да действат в топла среда.

Възможност за премахване на петна с помощта на спрей за директен препарат. Чрез взаимодействие с вода, детергентът под високо налягане се преразпределя в кухината на барабана, благодарение на което мръсотията се отстранява напълно от влакната.

8. Най-икономическите и най-тихите

КЛАС ЗА ИКОНОМИЯ НА ЕНЕРГИЯ

Подобен показател отразява консумацията на енергия: B, A +, A ++, A +++. Знакът "+" след буквения символ показва нивото на ефективност на оборудването.

Инверторни мотори

Пералните машини с подобно оборудване са по-евтини, тъй като инверторът позволява плавно регулиране на скоростта на двигателя. Често, заедно с инвертора, се осигурява ремъчно задвижване на барабана: конструкция, която няма колани или други елементи, които предизвикват шум по време на работа.

Минимално консумация на вода

При модификации, които осигуряват възможно най-нисък разход на вода, вътрешното пространство се оптимизира и в резултат се осигурява необходимостта от по-нисък разход на вода за целия цикъл.

Някои други функции също осигуряват икономии:

Възможност за дозиране на прах за пране;

Опция за непълно натоварване;

Режим, при който температурата е сведена до минимум и периодът на цикъла се увеличава;

Опция за забавена работа за пране през нощта, когато е приложима по-благоприятната тарифа за електроенергия;

Автоматично разпознаване на общото тегло, вида на материала, както и степента на замърсяване на нещата.

Източник: vladives.bg

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!