Веселин Вучков: ДАНС и ГДБОП трябва да се разделят

ОFFNews 21 ноември 2014 в 18:34 5453 1

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

ГДБОП 20 години беше в МВР и сега трябва да се върне обратно там, реформата обаче трябва да бъде направена плавно и да не засегне работата на службата и на служителите, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV.

"ДАНС е българското контраразузнаване, има много информационно-аналитична дейност, има много полицейски правомощия – да задържа, да обискира. Има звено за борба с организираната престъпност, което е полицейска структура. Има възможност да разследва по НПК като дознатели. Това е смесване на функции, което например германската конституция не позволява и аз подкрепям идеята ДАНС да добие своя контраразузнавателен профил", допълни той.

Според него нито ДАНС, нито МВР е редно да имат възможността да подслушват или министър да нарежда подслушване.

"Трябва да се прокара принцип – този, който иска да подслушва, не трябва да притежава и техниката за това. Обаче в ДАНС не е така. ДАНС може и да иска разрешение, и да притежава собствена техника за подслушване. Този проблем се оправи през 2008 г., преди да се създаде в съвременния си вид от 14 юни миналата година, където ДАНС има още повече правомощия", категоричен бе той.

Вучков се зарече да не бъде в ничия сянка и потвърди, че никой не му е поставял подобни условия. Той обаче не видя нищо лошо в това да се чува и вижда с лидера на най-голямата политическа партия в страната или с бившия вътрешен министър - Цветан Цветанов, тъй като това било необходимо от професионална гледна точка. Важното обаче било "да не позволим МВР да се използва за политически и пропагандни цели".

Според вътрешния министър обвиненията, че МВР е било използвано за медийни цели и репресии е силно преувеличено, но се съгласи, че е съществувало подобно нещо, макар и не в големи мащаби.

Веселин Вучков изрази неодобрението си спрямо главния секретар на МВР Светослав Лазаров, но заяви, че никога не го е карал и няма да го кара да си подава оставката. Вместо това ще се стреми да работи с него.

Министърът се възмути от факта, че по времето на кабинета "Орешарски" "опорните точки са се писали в кабинета на МВР" и се зарече никога повече да няма подобно нещо.

Относно откраднатите тефтерчета на Филип Златанов Вучков лаконично каза, че прокуратурата прави разследване и предстои да се произнесе, но той самият не изключвал възможността те нарочно да са били "изгубени". Според него "не е нормално най-важните веществени доказателства за последните 3-4 години да се разнасят така нехайно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови