Вечният шеф на горското в Сливен в нов скандал: строи път за 1,6 млн. лева, път няма

OFFNews Последна промяна на 09 май 2018 в 11:07 30101 2

"Югоизточно държавно предприятие" ДП в Сливен похарчи 1,6 млн. лева държавни пари за път, по който трябва да минават тежкотоварни автомобили с дървесина. Но шосето съществува само на хартия. Няколко месеца след документалното завършване на проекта "пътят" е просто чакъл, локви и свлачища.

Горският автомобилен път "Иванкова пътека" се намира на територията на община Мъглиж. За скандалното изпълнение на поръчката разказват от "Господари на ефира" в поредица от репортажи. Ето как изглежда пътят за 1,6 млн. лева:

Дългогодишен шеф на ЮИДП-Сливен е инж. Пейчо Върбанов, чието име периодично се замесва в различни далавери и схеми. Той е на този пост от над 15 години. Разказвали сме ви за скандалната поръчка за джипове на горските за по 200 хил. лева. Миналата година името му бе споменато и в Народното събрание с обвинение за източване на стотици хиляди лева.

Новият епизод с главно действащо лице инж. Върбанов и "златният" път започва през септември 2017-та година. Тогава е платен първият транш от 778 хил. лева на изпълнителите. Месец по-късно идва второто плащане от 779 хил. лева, когато и пътят е "готов".

Ето и нещо любопитно - разрешението за строеж се издава в края на октомври, когато трасето вече е готово. 10 дни по-късно, когато уж пътят вече трябва да е в експлоатация, се пуска и искане за строителен контрол.

"Трябва да отида да го видя" - това е първата реакция на инж. Върбанов за пътя, когато репортер от предаването отива в сградата на предприятието.

В хода на репротажа се оказва, че трасето няма дори разрешително за експлоатация. На въпрос "Имате ли такова разрешително", инж. Върбанов отговаря: "Ще го направим!".

Настава истински екшън, когато в ЮИДП пристигна икономическа полиция.

Инж. Върбанов си изпуска нервите и започва да крещи по репортера на "Господари на ефира":

"За какво ги викате полицаите? Да ме арестуват? За какво ги извикахте? Вие имате съмнения? Аз имам съмнения, че жена ми кръшка... Аз още не съм престъпник. Ще те съдя. И бъди сигурен, че ще те осъдя", заканва се той на журналиста.

Сигналът за злоупотреба стига и до окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов, който обаче издава указание да не се изземва нищо като доказателство от предприятието.

Ако нямахме повод да се съмняваме в съдебната ни система, фактът, че жената на прокурор Стефанов е на ръководна позиция в предприятието, назначена от самия Върбанов, нямаше да ни притесни. Съпругата на прокурора, Диана Кутова-Стефанов, е началник отдел "Вътрешна организация и международен ловен туризъм".

"Няма случайни назначения в това предприятие", казва бивш служител на инж. Върбанов, пожелал анонимност. 

Ресорът на Диана Кутова-Стефанова е именно в употребата и поръчката на скъпите джипове, уж предназначение за ловен туризъм, за които ви разказахме в края на 2015-та година.

Тогава няколко предприятия се сдобиха с джипове за над 200 бона, а предназначението им било уж за "скъп ловен туризъм". Сред облажените предприятия с хубави джипки е и това на Върбанов. Джиповете бяха зачислени към НСО, а по-късно тв камери уловиха Бойко Борисов да кара един от тях. В резултат Борисов обяви, че ще го върне.

Все пак разследването даде положителен резултат. Заради медийния шум няколко дни след излъчването на материала по прясно ремонтирания поне на документи път започна усилено строителство, този път наистина.

Пред OFFNews от Министерството на земеделието заявиха, че са започнали проверка по случая без да дават повече подробности.

От прокуратурата в Сливен казаха пред нас, че също извършват проверка, като наблюдаващ прокурор не е окръжният обвинител Стефанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8415

1

senester

09.05 2018 в 12:01

О,ама то тук няма никакъв конфликт на интереси.И изобщо що за нахалство да си пъхат носа в далаверите на шефа на горското и под чадъра на прокурорчето. Че последният това го прави от добро сърце,зер съпругата му е на течение...