Вече има официално писмо от ''Газпром'' за плащане в рубли

OFFNews 03 април 2022 в 10:13 6837 3

Снимка БТА/Архив

"От петък вечер - и мога да го кажа официално, има входирано официално искане от руския контрагент ("Газпром" - бел. ред.) за плащане в рубли", каза министърът на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

Енергийният министър припомни позицията на Европейския съюз и обясни, че това няма как да се случи.

"В договора ясно е написан начинът на плащане и той не включва рубли", каза Николов и добави, че ЕС няма да се подаде на изнудване.

По думите му, ако "спре кранчето, ще се водят разговори със съседни държави и за доставки на втечнен природен газ". Николов допълни, че договорът с "Газпром експорт" е до 31 декември и доставката на руски газ дотогава не трябва да спира.

"Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро - предстои да видим", коментира той.

Министърът на енергетиката заяви още, че КЕВР не саботира Министерство на енергетиката по никакъв повод. 

"Това, което направиха КЕВР заедно с Булгаргаз в доста по-тежкия месец за отопление - успяха да задържат цената от февруари", допълни Александър Николов. 

Според него газовата връзка с Гърция ще е готова до 1 юли, а търговската експлоатация ще започне преди новия отоплителен сезон, за да се ползва азерски газ за нагнетяван в газовото хранилище в Чирен. По договор с азерския консорциум България ще получава 1 млрд. куб. м на година.

"Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е сътрудничила в преговорите"

Енергийният министър коментира и казуса около инвестиционния фонд Gemcorp. По думите на Николов нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е сътрудничила в преговорите.

Той каза, че подкрепя проверка на дружеството от ДАНС.

Според него около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има скандал: "Първо - има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3".

Николов добави, че няма предложение на инвестиционния фонд за участие в завод за батерии.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единствено са заявени намеренията, че на фона на това къде се намира България, те са изразили намерение да участват в прехода", заяви той.

По думите на министъра "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост и единственото заявено от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - изпълнение на предписани мерки.

Стана ясно и че в следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. "Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

4

borisboris

03.04 2022 в 12:39

Чувствам се объркан, нали нямаше да приемаме плащане в рубли. Защо е необходимо да се дискутира ефекта в такъв случай...

2051

3

Propaganda

03.04 2022 в 11:49

Газпром, иди на х*й!

2550

2

alfakentavur

03.04 2022 в 10:52

Аз предлагам да приемем. При условие, че намалят цената с 90%.
Има договор с ясни клаузи. Едната страна праща писмо, че иска да промени една от тях. Еми ние да променим друга - цената :)