Вдигат пределната възраст за войниците

Елица Мартинова 11 декември 2013 в 12:30 2174 0

Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

 

Пределната възраст на войниците (матросите) в армията ще бъде повишена от 45 на 50 г., реши днес Народното събрание, гласувайки на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Законопроектът за измененията е внесен от Министерски съвет.

"По този начин ще бъдат реализирани икономии на средства, необходими за приемане на военна служба на граждански лица и последващото им обучение. С направеното предложение ще се възстанови положението преди изменението в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България през 2010 г., когато само спрямо тях пределната възраст бе драстично намалена от 49 на 45 г.", пише в мотивите си правителството.

С приетите на първо четене изменения се регламентира и възможността на военнослужещите мъже, които са самотни родители или осиновители, да ползват отпуски за отглеждане на децата си.

Измененията предвиждат още преструктуриране в Министерството на отбраната в самостоятелни звена и главни отдели. След реформата в администрацията към военното ведомство ще работят с 84 души по-малко - от 1660 броят им ще бъде редуциран до 1576 души.

Ако минат на второ четене, промените ще върнат на инспектората към МО дейността за извършване на проверки на бойната подготовка на войската, на реда и дисциплината. За да представи законопроекта в пленарна зала бе военният министър Ангел Найденов. Той обяви, че предлаганите изменения касаят абсолютния минимум от реформи, които според управляващите трябва да се проведат в МО. Найденов обяви, че през 2014 г. кабинетът планира мащабни промени.

В пленарна зала бе обсъдено и предложението на Ивайло Московски от ГЕРБ Авиоотряд 28 да мине под шапката на Министерството на отбраната. То обаче не е прието, тъй като само преди седмици парламентът гласува на първо четене правителственият авиоотряд да премина към транспортното ведомство.

Друга идея на ГЕРБ, която парламентът отхвърли, бе промяна на коефициентът, по който се изчисляват трудовите възнагражденията на военослужещите, което би увеличило заплатите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови