Възможно ли е да гледаме дете без памперси

OFFNews 24 юли 2022 в 14:41 1164 0

крачета

Снимка памперси.бг

Детски крачета

Замисляли ли сте се някога дали можете да отгледате бебето си без да ползвате памперси?

Във времето преди да бъдат измислени майките са отглеждали децата си без тях. Това е имало и своите положителни страни, защото малчуганите са придобивали хигиенни навици още преди да навършат една годинка. Но нещата са се променили много от тогава до сега и съвременните родители трудно биха се решили да приложат това на практика. Особено, когато на пазара има и памперси Pufies и други производители на пелени. Комуникацията с новороденото е трудна, то не може да каже какво иска или от какво има нужда. Само при мисълта, че трябва да го дебнат с парцал в ръка и да чистят след него по цял ден те биха се отказали дори да пробват.

Методът Естествена Бебешка Хигиена

В последно време се създаде метод наречен Естествена Бебешка Хигиена(ЕБХ). Като всяко друго живо същество човекът също има вродена потребност от чистота. При този метод с помощта на звуци или жестове се осъществява комуникация с детето когато например пишка. То свързва звука и действието и така развива своите хигиенни навици. След време то самото може да започне да издава този звук като индикация за нуждите си. Бебетата имат естествено вродени инстинкти и така както ни напомнят, че са гладни или им се спи така се научават да го правят и за физиологичните си потребности. Важно е да наблюдавате детето си и да разчитате сигналите му. Обикновено на бебетата им се пишка както при всички хора сутрин след ставане или вечер преди да заспят. В началото докато се научат и свикнат се ползват и памперси, но постепенно техният брой в ежедневната употреба намалява.

С помощта на метода ЕБХ бебето си създава навици, които му помагат да бъде сухо и чисто. Другите преимущества са, че се спестява сериозна сума пари от купуване на памперси.

С рядкото им използване и след това премахването им напълно се предотвратяват и различни алергични реакции по кожата, защото при бебетата тя е изключително нежна и чувствителна.

Методът ЕБХ можете да приложите по следния начин:

- Вземете си леген, в който ще приучите бебето да се изхожда.

- Съблечете го от кръста надолу, за да предотвратите евентуално намокряне или изцапване.

- Хванете бебето удобно през крачетата и бъдете търпеливи, защото в началото този процес изисква повече време.

- Ако бебето е нервно или неспокойно го залъжете с биберон. Колкото по-бързо се успокои, толкова по- бързо ще приключите с тоалета.

- Наблюдавайте движенията му и звуците, които издава. Една от индикациите за напъване е ускореното му дишане или пък изпъването на крачетата напред.

- Добре е в този момент да възпроизведете звук, съответстващ на действията му. Така то ще се научи да го свързва с това, което прави.

- В началото процесът ще ви отнема повече време, но не се отказвайте и бъдете постоянни. Така бебето ще се научи и ще свикне още от съвсем малко да бъде без памперс.

- След като методът проработи и мисията е изпълнена, не забравяйте да го похвалите. Така то ще знае, че се е научило.

Приложение в България

Ако сте решили да приложите метода ЕБХ и да отглеждате бебето си без памперс след време, когато поотрасне, ще ви бъде много по-лесно да направите прехода към гърнето.

В България все повече семейства започват да използват този метод и са доволни, че той дава резултат. Препоръки и отзиви за него можете да откриете и в сайта Памперс. БГ. Те са уверени, че ЕБХ дава добри резултати, бебето става самостоятелно и се научава да съобщава нуждите си. Между него и родителите му се създава една добра комуникация, те опознават навиците и потребностите на детето си и го разбират отлично.

Така бебето расте чисто щастливо и доволно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!