Възможно е поскъпване на хляба наесен

OFFNews 12 август 2014 в 15:40 1939 0

Снимка БГНЕС, Архив

"Възможно е наесен, когато започнем да потребяваме новата реколта пшеница, да има изменения в цената на суровината за нас."

Това каза председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите (ФХС) Марияна Кукушева пред агенция "Фокус".

Тя смята, че увеличението е възможно заради покачване на енергийните разходи, свитото потребление и буксуващата икономика, която увеличава себестойността на изделията.

Засега обаче нямало нищо необичайно спрямо минали години: „В момента да вещаем нещо, без да знаем какви са цените, е просто несериозно”.

Унищожената реколта от жито през тази година не е в особено голям размер, но цените на житото за вътрешния пазар на България винаги са по-високи спрямо износните, уточни Кукушева.

„В България не е развит фючърсният пазар на пшеница, което значи един преработвател да купи веднъж годишно цялото количество пшеница, която му е необходима до следващата година по това време. Цената на борсата на вътрешния пазар пряко се отразява върху цените на хранителните продукти, които слагаме на трапезата си, т.е. преработвателите, в случая мелничарите, купуват по-малко и затова цените обикновено са плаващи", обясни тя.

Тя допълни, че тазгодишната реколта ще бъде достатъчна за потреблението на нашия пазар, а хлебните качества на реколтата, която е необходима за България – около 1 милион тона, са абсолютно доказани.

„Просто все още не е започнала преработката на новата реколта, защото има технологично време за отлежаване”, обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите.

По думите на Кукушева с по-добри качества се оформя зърното от Южна България, защото този район от страната не бе засегнат от наводненията.

Според нея в последните 10 години цените на суровината за хляб, цените на енергийните и транспортните разходи, цената на заплащането и данъците са се покачили в пъти, а едровата цена на хляба е останала същата.

„Има един-единствен начин, който не е за пренебрегване, да бъде запазена цената на хляба, да не се покачва за българския потребител и този начин е да бъде коригирана диференцираната ДДС ставка на хляба”, обясни Кукушева.

Тя изрази мнението си, че ако бъдещото правителство приеме ДДС ставката на хляба да бъде 5%, така както е в развитите европейски държави, както е и в Румъния и Гърция, тогава цената на хляба няма да бъде покачена при никакви условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!