Васил Божков: Идвам

Съдът на ЕС отмени европейската заповед за арест

OFFNews 11 март 2021 в 11:28 17069 2

Васил Божков

Лидерът на партия "Българско лято" и кандидат за депутат Васил Божков, който е обвиняем у нас и се укрива в Дубай, обяви, че Съдът на ЕС в Люксембург е отменил европейската заповед за арест. Той публикува новината във фейсбук профила си заедно със снимка на череп с надпис "ИДВАМ".

Бизнесменът коментира, че тези заповеди са издавани от прокуратурата без санкция на съда и са невалидни.

"Още вчера Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Определени са като “негодни”, написа Божков.

Решението на съда на ЕС

Съдът посочва, че изискванията за ефективна съдебна защита, на която имат право лицата с Европейска заповед за арест вследствие на криминално разследване, не са задоволени, когато и Европейската заповед за арест, и съдебното решение, на което тя се базира, са издадени от прокурор – който може да бъде определен като „издаващ съдебен орган“ по значението на член 6, параграф 1 от това рамково решение, но решението не може да бъде преразгледано от съд в издаващата страна членка преди предаването на поисканото лице от изпълняващата държава членка. 

Днес стана ясно и, че Административният съд в София отменя решението на НАП за запор на личното имущество на Божков от миналата година. 

„При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочват магистратите. 

Решението е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6036

2

heavymetalman

13.03 2021 в 17:51

ида дойдеш мастер череп,тиквун има власт и мое шляка всеки и всичко и завинаги.