Върнаха за преработване спорните правила, които заплашваха да оставят стотици хиляди без зъболечение

OFFNews 22 юни 2019 в 19:56 3467 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Специалната част от Правилата за добра медицинска практика, която предизвика напрежение сред зъболекарите, беше върната за преразглеждане. 

Решението беше взето по време на извънредния конгрес на Българския зъболекарски съюз.

Общата част на правилата бяха приети без проблем. Специалната част на новите правила обаче предизвика възмущението на стоматолозите заради текстове, според които те няма да могат да извършват редица дейности, каквито в момента ежедневно се извършват, а тези случаи ще трябва да се насочват към стоматолози със специалност. Голямо притеснение предизвика и това, че много зъболекари ще бъдат лишени от възможността да лекуват деца.

Зъболекарите в България са около 9000. От тях със специалност са приблизително 2000, което означава, че те няма да могат да поемат всички случаи, като особено затруднение ще има за хората в по-малките населени места, които ще трябва да пътуват до някой областен град, за да намерят необходимия специалист.

Много лекари по дентална медицина предпочитат да продължават образованието си в чужбина или в частни организации и не виждат смисъл от специализациите. Освен това всяка година се отпускат едва няколко бройки за специализация, която пък продължава 3-4 години. Така ако трябва сега да запишат специализация, дори и да успеят да се доберат до свободна бройка, зъболекарите трябва да учат в продължение на години и да платят между 20 и 30 хил. лева. 

Стоматолозите изразиха притеснения и за това, че са имали твърде малко време, за да прегледат текстовете и да дадат предложенията си за промени - едва няколко дни.

Недоволството отведе на конгреса много зъболекари, някои от които пътуваха и от други градове, за да присъстват на заседанието. 

Ръководството на Българския зъболекарски съюз направи опит да потуши напрежението, като увери, че текстовете няма да ограничават правата на стоматолозите. Заради неяснотите в текстовете обаче беше внесено предложението за пълно отпадане на проекта. Предложението обаче не получи достатъчна подкрепа и беше отхвърлено. 

В крайна сметка Основните правила, по които нямаше притеснения, бяха приети, а Специалните правила бяха върнати за преразглеждане, като беше предложено комисията, работила по документа, да бъде сега в разширен състав, за да се вземат предвид и предложенията на зъболекарите. До 30 юни всеки зъболекар може да подаде писмо до БЗС, за да бъде включен в комисията.

Преработените правила пък ще бъдат гласувани отново през ноември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови