Въпреки забраната Луковмарш се провежда в София

OFFNews 12 февруари 2022 в 19:12 7194 7

Снимка БТА/Асен Тонев

Въпреки забраните на българските власти Луковмарш се провежда тази вечер в София.

Привечер стотина мъже се събраха край НДК, включително докарани и с автобус, видя репортер на OFFNews.

Към този час вече имаше забрана за провеждането на Луковмарш от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Факелно шествие в памет на ген. Луков обаче тръгна, съпровождано от полицията, която следи да няма насилие и да се спазва общественият ред. Забраната за провеждането му доведе до разделянето на групата на три. Едната се насочи към пл. "Славейков", втората - към пл. "Света неделя", третата - към "Патриарх Евтимий". Планира се след това трите групи да се съберат на мястото на къщата, където е живял ген. Луков, и да поднесат венци, съобщава bTV.

Ген. Христо Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. и ръководител на профашистката организация Съюз на българските национални легиони (1942 – 1943).

По-рано през деня, провокирани от съобщение за предстоящото провеждане на Луковмарш, в София демонстранти проведоха протест под мотото "Без нацисти по улиците!".

Посолството на Израел излезе с позиция по повод Луковмарш, в която се казва:

"Посолството на Израел в България остро осъжда провелия се днес в центъра на София Луковмарш, въпреки положените усилия за предотвратяването му.

Луковмарш е нео-нацистко шествие в чест на личност, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата.

Правото на свобода на словото не включва правото на продължаване на действия, насочени към насаждане на омраза и страх.

Силните осъдителни изказвания срещу Луковмарш на българското Министерство на външните работи, както и на основните партии, представени в Народното събрание, трябва да бъдат последвани от конкретни действия, за да се забрани веднъж завинаги това ужасяващо събитие да бъде провеждано отново в бъдеще."

Срещу Луковмарш реагира и посолството на САЩ в България, което обяви, че изразява пълната си подкрепа към Министерството на външните работи на Република България, което се противопостави на провеждането на Луковмарш.

"Също така заставаме до своите съюзници и партньори от дипломатическата общност, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира. Необходимо е всички да се обединим срещу омразата, антисемитизма и призивите към насилие", пишат от американското посолство.

Тази вечер позиция по повод Луковмарш разпространи и ГЕРБ. Партията го нарича "позор" и определя провеждането му като "срамен регрес и тотална деградация в борбата с антисемитизма и езика на омразата от страна на правителството на Кирил Петков". Според ГЕРБ "срамното събитие" е "тъжно, но логично следствие от трайната незаинтересованост по темата „права на човека“, демонстрирана както от служебните управления на Румен Радев, но така също и от редовното на Петков". Според ГЕРБ кабинетът е отказал да предприеме решителни действия срещу провеждането на Луковмарш и така е показал, че "явно от промяна не се нуждаят порочни схващания, според които обществото трябва да бъде делено на расов, етнически и религиозен принцип".

Няколко часа отговор към ГЕРБ дойде от Външно министерство. В прессъобщението му се казва:

"Относно позиция на ПП „ГЕРБ", изпратена днес до медиите, за провеждането на т. нар. „Луков Марш" в София, МВнР отново заявява, че приветства сериозните усилия на МВР и Столичната община за предотвратяване на т. нар. „Луков марш".

Както многократно сме заявявали, включително и чрез официално съобщение през вчерашния ден, по улиците на София няма място за прояви, които насаждат антисемитизъм, расизъм, дискриминация, нетърпимост и омраза. Подобни прояви са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българското общество, и незаслужено помрачават образа на Република България.

Водено от това разбиране, Министерството на външните работи и тази година предприе всички възможни мерки на институционално равнище за предотвратяването на т. нар. "Луков марш".

Уверяваме, че ако бъде необходимо, такива мерки ще бъдат предприемани и в бъдеще".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

8

ваксиниран

13.02 2022 в 13:21

Ама сте малко, не сте много. И мозък много нямате...

22548

7

dolivo

13.02 2022 в 12:37

те сами отблъскват повечето хора

да им опишат някакъв маршрут, има нужда да се чуят и техните гласове

ако много залитнат, малко в ареста за хулиганство

като си намерят нормална жена/мъж дето иска семейство с тях, ще улегнат и ще си пооправят възгледите

-1580

4

Bace7

13.02 2022 в 05:22

Не че обичам неофашисти, скинхедове и всякакъв род лумпени...но у мен възникват основателни въпроси относно провежданата от еврейската държава политика на апартейд, постоянни нападения над граждански обекти, нарушения на международни закони, Израел е постоянно критикуван от ООН. Вето налагат САЩ и ЮК, същите тия, които постоянно квичат за "нарушенията на Русия". ЕС защо не е наложил пълни санкции на Израел, Саудитите, ОАЕ, разпищолените офшорки на Великобритания и САЩ - Джърси и Грънси, о.Ман, Гибралтар, Вирджинските о-ви, Делауер?

4164

3

Egocentric Eccentric

12.02 2022 в 21:55

Луков Прайд.

За хората с алтернативна интелектуална ориентация и подтисната хомосексуалност.