Властта и земеделците окончателно оформиха споразумението си (обновена)

OFFNews 11 февруари 2024 в 21:25 2064 0

МС

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Всичко, за което се бяхме разбрали в петък, днес беше оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид. По същество нови неща  няма. В понеделник в 12 ч. ще дойдат протестиращите представители на две организации, ще се срещна и с тях. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, след срещата със земеделците продължила повече от четири часа.

Обсъждането се случи на фона на разногласието между организациите в сектора и разменените обвинения за преследване на политически цели.

Часове преди подписването на споразумението между властта и земеделците от Българска аграрна камара (БАК) потвърдиха, че техническите детайли в него са почти изчистени.

"Има таван от максимум 50 000 лева, които едно стопанство може да получи. Без значение колко голямо или колко малко, това е максимума", посочи председателят на БАК Костадин Костадинов.

От Аграрната камара се разграничиха от колегите си земеделци, които замразиха участието си в нея, продължават с протестите и искат оставката на Вътев.

"Това не е фризер или микровълнова печка да замразяваш и размразяваш. Разграничаваме се от действията на картофопроизводители, замесена е политическа сила. Виждате кой по границите блокира", каза Костадинов.

"След среща в земеделското министерство финалните текстове бяха договорени. "Обединени земеделски производители" и "Български фермерски съюз" пожелаха среща и ще дойдат в министерството. Другите дойдоха, опитахме се да направим смислен разговор, те казаха, че е било късно и идват, за да ми искат оставката”, посочи министърът.

Представител на земеделците обясни, че това е била една техническа среща.

"Списък от нещата в петък е изпратен в Министерски съвет. Очакваме резултатите от там. Финализирането на споразумението ще научите в понеделник следобед, когато очакваме покана при министър-председателя", посочи той.

Коментар по темата за недоволството на аграрния сектор дойде и от държавният глава.

"Избухналите протести навсякъде в Европа показват, че ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме", подчерта Румен Радев по-рано днес.

Подписването на споразумението се очаква да се случи в понеделник.

В писмо до медиите Националната асоциация на зърнопроизводителите посочват, че в първата част на споразумението ще се съдържат финансовите параметри и асоциацията е успяла да се договори с властта малките производители да получат средствата без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Важно уточнение е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни.

Втората част от споразумението ще касае законодателни реформи с написани конкретни текстове и концепции относно: Закона за собствеността и ползването; Закона за арендата; Закон за браншовите организации; Закон за Аграрната камара; Закон за търговията с храни; Закон на кооперативите; ЗКПО; ЗСПЗЗ. Държавата поема и ангажимент напояването да стане национален приоритет.

В споразумението ще бъдат разписани и международните позиции на държавата по отношение на натиска по линия на зелената сделка и устояване на лицензионен режим при доставка на стоки от Украйна и трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика