Вълчев: До идната сряда трябва да работим онлайн с 95% от учениците

OFFNews 13 март 2020 в 18:33 3612 0

Учениците ще получават задачите си дестанционно, стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев. Министърът добави, че още в понеделник 90% от учениците могат да бъдат обхванати от дистанционното обучение, а до средата на следващата седмица процентът да се вдигне до 95. "Това е добър резултат при положение, че ежедневната средна посещаемост е под 90%", коментира Вълчев.

Вълчев обясни, че не става дума за обучение в реално време, а обучение в електронна среда, което в първоначалния си вариант ще бъде за самоподготовка, упражнения, за да няма загуба на часове по време на принудителната ваканция покрай разпространението на коронавируса.

"Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет. Не можем да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето", коментира Вълчев.

В МОН подготвят и механизъм за взаимопомощ. "Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уеб семинари, видео връзки", посочи министърът. И допълни, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от първи до десети клас.

За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там, където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews