В разгара на войната: Газманов и деца в моряшки униформи на концерт за Деня на Шумен

Красимир Крумов 12 май 2022 в 14:09 8217 5

Танц по песен на Верка Сердючка

Снимка Стоян Стоянов

Един от танците беше украински, по песента на Верка Сердючка `Гоп Гоп` опита се да потърси баланс в програмата Марина Великова

Деца в моряшки униформи, изпълняващи моряшки танц по популярно руско произведение, разделиха публиката за концерта на Стефан Вълдобрев в „Арена Шумен“ в сряда вечерта. Концертът беше организиран от общината по случай Деня на Шумен. Част от зрителите напуснаха „Арената“ без да дочакат Вълдобрев заради - по думите на един от зрителите - „политическа нетактичност и липса на усет за това, което се случва около нас.“ Единият от танците беше по песен на отявления поддръжник на Владимир Путин и противник на Украйна Олег Газманов.

„Голямата драма дойде от това, че никъде в програмата не беше съобщено, че преди Вълдобрев ще има самодейни състави. Хората, вероятно, както и аз бяха дошли заради Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. В един момент като подгряващи се появиха деца от балетно студио от Попово, които бяха добри като изпълнители, но един от танците им прозвуча гротескно – моряшки танц изпълнен със съответното сценично облекло – моряшки униформи“, коментира пред OFFNews журналистът Стоян Стоянов, който присъствал в залата като зрител.

„Част от публиката стана и си излезе, аз останах от уважение към децата и техния труд, те не са виновни, а и са добър танцов състав, но е проявено невежество и от страна на организаторите, и от страна на този, който е подбрал програмата, предвид войната в Украйна“, коментира Стоянов.

„Дори Стефан Вълдобрев не можа да изтрие възмущението и горчивината от халтурата преди това. В контекста на международната обстановка, да представиш на Празника на Шумен, танци върху руски песни е меко казано цинично“, коментира във фейсбук шуменката Дияна Стефанова.

„Стилът на композицията не се е променил от времето, когато и нас ни караха, танцувайки български народни танци, да имаме и поне един руски в програмата. От тогава са минали 40 години“, допълва Ивелина Алексиева, която е излязла от концерта.

Съставът, предизвикал негативни емоции у част от публиката е от Студио за съвременни и класически танци, балет „Марина” в Дома на културата в Попово. Преди участието в Шумен програмата им е била одобрена от домакините в лицето на заместник-кмета по културата. Подборът бил на участниците.

„Всеки ръководител сам си подбира репертоара, това са танци, които се играят не само за Шумен. Играем ги на много места. Няма връзка да се намесват танците и изкуството в политиката, единият танц е украински по „Гоп гоп“ на Верка Сердючка, а другият е на руска тема по „Ты морячка, я моряк“ на Олег Газманов. Няма никакви политически нюанси, децата играят танците с удоволствие, журирани са на много места, аз лично съм ги подбрала. Не съм влагала никакви политически чувства, независимо, че съм русофилка и обичам руското изкуство“, заяви пред OFFNеws ръководителят на балет „Марина“ Марина Великова. Домакините знаеха с каква програма ще се представим, допълни тя.

Изборът на танц върху произведение на народния артист на Руската федерация Олег Газманов сам по себе си е провокация. 70-годишният Газманов минава за отявлен украинофоб и путинист и в момента е от основните участници на т. н. патриотични концерти из Русия, в оправдание на агресията срещу войната и нахъсване на обществото в Русия за подкрепа на политиката на Кремъл. Още на 5 март украински съд издаде заповед за арест на изпълнителя и го обяви за международно издирване.

При една от последните си срещи с публиката преди дни Газманов каза, че е подкрепил „Операция Z“, тъй като е гласувал за Путин и му има доверие. Певецът отбеляза, че много елементи от спецоперацията са скрити от обществеността, но той не разбирал как може да си против нея, когато „президентът и правителството взимат такова тежко решение“.

„Децата си бяха с моряшки детски дрехи, такива бяло със сини ленти, каквито са моряците, бяла горница, синьо долнище. Критики винаги ще има, само че аз си мисля, че не стоят нещата така. Това е, че си има определен слой хора, които винаги под нокътя търсят кал, те и в Попово така стоят нещата. Това е изкуство, в изкуството война няма“, защити тезата си Марина Великова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

5

Разумен

12.05 2022 в 16:09

Е какво от това , ще е руски танц. Това са деца.

12135

3

borisboris

12.05 2022 в 15:41

,недоразумения некакви, Вълдобрев и той. И не, русофили вече нема.

14469

1

случайно прочетох

12.05 2022 в 14:58

Марина Великова явно не е разбрала, че се води война.......

"Не съм влагала никакви политически чувства, независимо, че съм русофилка и обичам руското изкуство“, заяви пред OFFNеws ръководителят на балет „Марина“ Марина Великова. "

Разни ....филки, трябва да се държат далече от децата, за да не им промиват мозъците!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!