В НС предлагат: Ден на Барселонагейт в календара, прокуратурата да бъде канонизирана

Йорданка Веселинова 17 февруари 2022 в 12:23 2959 4

Снимка архив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков поиска в националния празничен календар да бъде добавен ден за отбелязване на "Барселонагейт". Той предложи такъв ден да бъде 20 февруари.

Предложението му дойде в отговор на декларация на Явор Божанков от БСП, който заяви, че докато българската прокуратура не се сезира по "медийни изрезки" (преди седмица Биков определи така папката с 19 имена, които Кирил Петков занесе във ВКП), то европейските власти и по-конкретно испанските са се сезирали и са проверили казуса с къщата в Барселона и допускат, че част от парите, с които са купувани скъпите имоти в Испания, може да са свързани с бившия премиер.

В триминутната си декларация Божанков говори и за четвъртата власт - медиите, чиято сила не бива да се подценява, както и прогнозира, че у нас няма да има разследване по казуса, докато главен прокурор е Иван Гешев. Освен това той попита:

"Мис Бикини има къща! Кой купи къща на една манекенка за 10 милиона?"

След него Тома Биков излезе и прочете свое изказване от 20 февруари 2020 г., когато е коментирал къщата в Барселона. В изказването си от преди две години той твърди, че е станало традиционно редовно да се подхваща тази тема. Днес той повтори тази си теза и предложи на 20 февруари всяка година да се разглежда темата "Барселонагейт".

Отново с ирония Биков направи и още предложения - през април парламентът да разглежда скандалите със строежа на АМ "Хемус", а през май - подслушването на граждани.

Депутатът от ГЕРБ-СДС направи 10-минутно изказване, в което освен да се самоцитира и да предложи добавянето на още национални празници, разкритикува управляващите, че не можели да се справят с настоящите кризи, както и Божанков, който по думите му имал скромен речник и затова направил декларация от само три минути.

"Няма да има диалог, няма да имате разбиране по нито една тема и няма да постигаме консенсуси по важни теми, докато продължавате да дрънкате глупости", допълни той и така индиректно се закани, че ГЕРБ-СДС няма да участва в разговорите за конституционна реформа, докато се повдигат "глупости" като "Барселонагейт".

"Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор", иронично заяви Георги Свиленски от БСП, цитирайки Тома Биков, който преди години така определи лидера на партията, в която сега членува.

Антоанета Цонева (ДБ) също направи "блиц декларация", в която припомни още скандали като "Барселонагейт", "Осемте джуджета", "Цумгейт", "Суджукгейт" и други и предложи прокуратурата да бъде канонизирана.

Петър Петров от "Възраждане" също направи декларация. Депутатът отклони фокуса на народните представители от "Барселонагейт" и го насочи към организирания от тях протест следващата седмица и твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков за платени провокатори, които ще присъстват. По-рано говорителят на правителството Лена Бориславова обърка двата протеста и заяви, че се очакват провокатори на протеста на пожарникарите и полицаите.

В края на изказването си той съобщи, че "Възраждане" ще подкрепи неделния протест на полицаи и пожарникари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

4

Станчо Панса

17.02 2022 в 13:08

Смешното Биче пак носеше от 100 кладенеца вода да спасява Вожда - карикатура.

14469

2

случайно прочетох

17.02 2022 в 12:50

Биков пак се изока! Сигурно е имал тежко детство....