В МП има над 20 сигнала срещу Гешев за унищожаване на документи и влияние върху дела

България ще изгуби пари от Плана за възстановяване, ако не ограничи правомощията на Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев

Рени Петрова 05 декември 2021 в 18:06 7000 0

В Министерството на правосъдието има над 20 сигнала срещу прокуратурата, когато главния прокурор Иван Гешев е бил в специализираната прокуратура и след това обвинител №1, заяви ресорният министър Иван Демерджиев пред Нова ТВ

По думите му сигнали има и директно срещу него, които са за унищожаване на документи по наказателни дела, оказване на влияние върху дела, както и за действия или бездействия, дори свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления. Министърът допълни, че изпратените сигнали се проверяват и той не може да докаже все още достоверността им.

Демерджиев посочи още, че резултатите от проверките ще бъдат включени към следващото искане за отстраняването им. То обаче все още не е внесено, тъй като се чака решението на Конституционния съд за това има ли правомощия правосъдният министър да поиска смяна на обвинител №1.

"Има начин Гешев и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъдат сменени бързо. За смяната на Цацаров ролята е на Народното събрание, което може да го смени", обясни още той. 

По отношение смяната на главния прокурор нещата са по-различни, защото неговото освобождаване минава през ВСС. В този си състав ВСС показа нежелание да види промените, а това означава реформа и промяната на членовете на Висшия съдебен съвет. Имаме много препоръки от Съвета на Европа и те са много настойчиви до степен, че ни показват, че е нетърпимо да продължаваме да неглижираме този проблем, посочи още министърът.

Демерджиев заяви, че има вероятност България да изгуби пари по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, ако не бъдат ограничени правомощията на Гешев.

"Европейската комисия показа, че държи на изпълнение на препоръките и то безусловно. Ако България не създаде надеждна уредба, която да ограничи правомощията на главния прокурор и да създаде надежден механизъм, ще загуби пари. Средствата по плана са малко над 13 млрд. евро. ЕК беше категорична, че ако и този път страната ни не направи промени, ще бъде безкомпромисна. Комисията е била заблуждавана, че има такива действа", категоричен е правосъдния министър. 

На въпрос дали ще остане правосъден министър при редовното правителство той заяви, че би го направил, ако партиите преценят, че е човекът, който може да реализира реформи: "Министърът на правосъдието не бива да е политически обвързан, а човек, който да следи спазването на закона". 

За искането на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши комуникацията да бъде директна Демерджиев посочи, че досега всичко е минавало през ВКП. "Тя не беше доволна начина, по който протича комуникацията и за две седмици направихме исканите промени", каза още той. 

По думите му България създава впечатление за обсебена държава от структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и те трябва да бъдат принудени да спрат тази дейност. 

Относно твърдението му, че е получавал заплахи от шефа на Делта гард Димитър Спасов-Каратиста министърът заяви, че е дал показания още през 2020 г. и чака главният прокурор да излезе със становище. "Това лице (Димитър Спасов - бел. ред.) се изразява като адвокат на Гешев. В министерството постъпват много сигнали, които дават индикации за връзки между двамата, а след като са много, за мен са сериозни и ги проверяваме", обясни Демерджиев.

Министърът допълни, че след заплахите се е обърнал към много институции, като най-активни са били от германското посолство и според него това е причината да не се стигне до по-сериозно посегателство срещу него: "Ако прочетете историята на това лице, всеки би се страхувал за живота си". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови