В МП има над 20 сигнала срещу Гешев за унищожаване на документи и влияние върху дела

България ще изгуби пари от Плана за възстановяване, ако не ограничи правомощията на Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев

Рени Петрова Последна промяна на 05 декември 2021 в 18:06 6688 0

В Министерството на правосъдието има над 20 сигнала срещу прокуратурата, когато главния прокурор Иван Гешев е бил в специализираната прокуратура и след това обвинител №1, заяви ресорният министър Иван Демерджиев пред Нова ТВ

По думите му сигнали има и директно срещу него, които са за унищожаване на документи по наказателни дела, оказване на влияние върху дела, както и за действия или бездействия, дори свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления. Министърът допълни, че изпратените сигнали се проверяват и той не може да докаже все още достоверността им.

Демерджиев посочи още, че резултатите от проверките ще бъдат включени към следващото искане за отстраняването им. То обаче все още не е внесено, тъй като се чака решението на Конституционния съд за това има ли правомощия правосъдният министър да поиска смяна на обвинител №1.

"Има начин Гешев и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъдат сменени бързо. За смяната на Цацаров ролята е на Народното събрание, което може да го смени", обясни още той. 

По отношение смяната на главния прокурор нещата са по-различни, защото неговото освобождаване минава през ВСС. В този си състав ВСС показа нежелание да види промените, а това означава реформа и промяната на членовете на Висшия съдебен съвет. Имаме много препоръки от Съвета на Европа и те са много настойчиви до степен, че ни показват, че е нетърпимо да продължаваме да неглижираме този проблем, посочи още министърът.

Демерджиев заяви, че има вероятност България да изгуби пари по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, ако не бъдат ограничени правомощията на Гешев.

"Европейската комисия показа, че държи на изпълнение на препоръките и то безусловно. Ако България не създаде надеждна уредба, която да ограничи правомощията на главния прокурор и да създаде надежден механизъм, ще загуби пари. Средствата по плана са малко над 13 млрд. евро. ЕК беше категорична, че ако и този път страната ни не направи промени, ще бъде безкомпромисна. Комисията е била заблуждавана, че има такива действа", категоричен е правосъдния министър. 

На въпрос дали ще остане правосъден министър при редовното правителство той заяви, че би го направил, ако партиите преценят, че е човекът, който може да реализира реформи: "Министърът на правосъдието не бива да е политически обвързан, а човек, който да следи спазването на закона". 

За искането на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши комуникацията да бъде директна Демерджиев посочи, че досега всичко е минавало през ВКП. "Тя не беше доволна начина, по който протича комуникацията и за две седмици направихме исканите промени", каза още той. 

По думите му България създава впечатление за обсебена държава от структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и те трябва да бъдат принудени да спрат тази дейност. 

Относно твърдението му, че е получавал заплахи от шефа на Делта гард Димитър Спасов-Каратиста министърът заяви, че е дал показания още през 2020 г. и чака главният прокурор да излезе със становище. "Това лице (Димитър Спасов - бел. ред.) се изразява като адвокат на Гешев. В министерството постъпват много сигнали, които дават индикации за връзки между двамата, а след като са много, за мен са сериозни и ги проверяваме", обясни Демерджиев.

Министърът допълни, че след заплахите се е обърнал към много институции, като най-активни са били от германското посолство и според него това е причината да не се стигне до по-сериозно посегателство срещу него: "Ако прочетете историята на това лице, всеки би се страхувал за живота си". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови